Szintszabályozásról

Szintszabályozás

Szintszabályozás

Szintszabályozás

Szintszabályozás


A szintszabályozás tartályban, vagy kútban lévő folyadékok szintjének szabályozása, illetve kiürítése, töltése egy elektromos szivattyúval, automatikusan. A szabályzás egy meghatározott minimum és maximum vízszint között történik. Ha ez egy úszókapcsoló, mechanikus vagy kapacitív szintszabályozó nélkül történik, akkor a szivattyút manuálisan kell elindítani és a folyamat végéig felügyelni.

Az ellenőrzés hiányában ha a vízszint a minimális érték alá csökken, akkor a szivattyú  nem szívja fel a folyadékot. Ez szárazon futást eredményezhet, ami a motor leégését, és a szivattyú tönkretételét okozhatja.

Egy megfelelő szintszabályozóval ez a folyamat nem csak automatizálható, de a szivattyú védelme a szárazon futás ellen is megoldható.

 Mechanikus szintszabályozás 

A szintszabályozás úszókapcsolókkal (MAC3, KEY, SMALL, MAC5), egyéb, mágneses kapcsolóval (AGMA 22, AGMA W), mechanikus (QuickStop) vagy kapacitív (REKA 2000) szintszabályozóval, vagy különböző elektromos vezérlődobozokkal történik.

Az úszókapcsolók (MAC3, KEY, SMALL, MAC5) az elektromos szivattyúra vagy vezérlőszekrényre kötve biztosítanak egy állandó vízszintet. Mivel a víz alatt helyezkednek el, így a megfelelő szigetelés fontos, főleg a kábelvégeknél.

Ezért az általunk forgalmazott úszókapcsolók háza tökéletes légmentes zárást biztosít, amelyet az öntött polipropilén nyomás alatti egyszeri befecskendezéssel érnek el. A burkolatot hét rögzítési pont zárja össze, így biztosítva védelmet a víz beszivárgása ellen. Bekötéstől függően töltési vagy ürítési funkciót látnak el.

Az úszókapcsoló belsejében egy mikrokapcsoló, egy műanyag kar és egy fémgolyó található. Ha például az úszókapcsoló töltési funkciót lát el, és elérte a minimum folyadékszintet, a golyó átbillen az úszókapcsoló aljára, ahol a műanyag kart megnyomja és tartja, ennek hatására a kar megszakítja az elektromos áramot a mikrokapcsolóban.

A maximális folyadékszint elérésekor a golyó visszabillen, és a kar felenged, ami hatására a mikrokapcsoló bekapcsol, és ha közvetlen szivattyúra van kötve, elindítja azt, vagy jelet küld az elektromos vezérlőszekrénynek.

Ekkor a szivattyú elindul, és addig ürít, vagy tölt, amíg a golyó ismét átbillen, és megnyomja a kart.

A szabályozott közeg kémiai, fizikai tulajdonságaira való tekintettel minden fajta körülményhez külön-külön úszókapcsolókat fejlesztettek ki.

Például a robbanásveszélyes közegekhez az ATEX, a sűrű, olajos vízhez a MAC3 dupla vízzáró szigeteléssel. Az úszókapcsolókat köthetjük közvetlenül szivattyúra, vagy vezérlődobozra, de egy SPIN átalakítóval, a szivattyúház megbontása nélkül is ráköthetjük. A megfelelő működés érdekében egy ellensúly alkalmazása javasolt, amelynek az úszókapcsoló fejétől való távolsága határozza meg a szabályozni kívánt folyadékszint magasságának a felét.

Tehát ha az ellensúly és az úszókapcsoló között 4 m a távolság, a maximális és minimális folyadékszint között 8 m lesz a differencia az úszókapcsoló kilengése miatt.

A QuickStop egy hidraulikus szelep, amely kiválóan alkalmas ivóvíztartályok feltöltésére és szinten tartására. A burkolata polikarbonát, nem bocsát ki mérgező anyagot. A szervo-hidraulikus mozgatószerkezetnek köszönhetően a szelep zárása gyors és azonnali, így nem jár kellemetlen zajjal.

Az AGMA 22 és AGMA W mágneses kapcsolókat az olyan esetekre fejlesztették ki, amikor egy úszókapcsoló nem fér el a szabályozni kívánt folyadékban. Ezek a kapcsolók a folyadékszint növekedésével két mágnest egy úszó segítségével egymáshoz közelítenek egy csőben (AGMA 22) vagy egy rúdon (AGMA W), így szabályozva a szivattyút.

Alkalmazhatók tiszta (AGMA 22) vagy szennyezett folyadékhoz (AGMA W) is. Az AGMA termékeket közvetlen csatlakoztatjuk elektromosan a szivattyúra.

Szintszabályozás

Kapacitív szintszabályozás

Kapacitív szintszabályozás

Szintszabályozás

A kapacitív vezérlés lényege, hogy a vezető folyadékban lévő kapacitív érzékelő az egységnyi feszültség miatt kialakuló villamos töltés mennyiségét méri. Ilyen elven szabályoz a REKA 2000.

A REKA 2000 hajók, yachtok ülepének folyadékszint szabályozására lett kifejlesztve, de ezen kívül ipari célokat is ellát, mint például víz, tej, gyümölcslé folyadékszintjének szabályozása, köszönhetően a nem mérgező polipropilén burkolatnak.

A termék további előnye, hogy olyan környezetben is alkalmazható szintszabályzásra, ahol egy sima úszókapcsolónak nem lenne elég tér a mozgáshoz.

A hajókhoz való ürítést egy késleltetővel oldották meg, így a hullámzás okozta szintingadozás nem jelent gondot a szabályzásban. A két nyúlványt a vezető folyadékba merítik, és a belső áramkör a kapacitív változásokra szabályoz. A REKA 2000 kapható 12/24 V egyenáramú (sárga színű) és 230 V váltóáramú (piros színű) kivitelben. Szivattyúra közvetlen kapcsolás is lehetséges 750 W-ig.

Szintszabályozás

Szintszabályozás

Elektronikus szintszabályozás

Szintszabályozás

Az elektronikus szintszabályozók a kúton vagy tartályon kívül helyezkednek el, hálózati áramforrásról üzemelnek, és a szivattyút kötjük rá, de opcionálisan úszó,- vagy nyomáskapcsolókat is csatlakoztathatunk rájuk.

Az elektromos szintszabályozók szondákkal (Elettrosonda), védőrelékkel (3F Control), vezérlőműszerekkel (Sequencer, MWCR), nyomásérzékelővel (Sensopress), a motor fáziseltolódása (cosφ vezérlőszekrény) alapján védik és működtetik a szivattyúkat. Mindegyik készülék egy,- és háromfázisú kivitelben is elérhető.

A vezérlődobozok megfelelő érintésvédelemmel vannak ellátva a biztonságos és akadálymentes üzemelést garantálva, valamint minden készülék CE tanúsítvánnyal rendelkezik.

Az Elettrosonda Z8 típusa három érzékelőt ereszt a vezetőképes folyadék alá, amely a folyadék ellenállását ellenőrzi. A három érzékelő közül a maximális szonda a víz felszínén helyezkedik el, a minimális szonda a legalacsonyabb vízszintre, és a közös szonda ennél is mélyebbre, mint közös érzékelő.

Az EV SR típus egy relé kimenetet is vezérel a maximum és minimum vízszint mellett. A Q SR szonda 100 kΩ-ig képes a készülék érzékenységét állítani a vezető folyadék ellenállásnak függvényében.

Így alkalmazható hígított, kevert folyadékokhoz, vagy alacsony vezetőképességű közegben is (ionizált víz).

A DB két tartály folyadékszintjét is ellenőrizni egy adott rendszeren belül. Riasztási funkciót is ellát, amelyet akár telefonrendszerre is csatlakoztathatunk, ezáltal azonnali jelzést kapunk.

A 3F Control egy védőrelé, amely a feszültség függvényében szabályozza a szivattyú motorját. A 22-es modell az egyfázisú szivattyúmotor áramfelvételét figyeli. Ha azt érzékeli, hogy a feszültség nagyobb a beállítottnál, akkor lekapcsolja a motort.

A 33-as modellt a háromfázisú szivattyúkhoz tervezték, figyelve a fázis forgásirányára, továbbá védelmet nyújt fáziskimaradás esetén. Mindkét modellen állítható a feszültségingadozás mértéke a burkolat elején található potméterrel. A 3FD Controll digitális kijelzővel rendelkezik.

Az MWRC-t az esővizet újrahasznosító rendszerekhez találták ki (öntözés, mosás, öblítés). Az esővíz újrahasznosításáról megtudhat többet itt.

Automatikusan szabályozza a tartály töltési funkcióit, ha az esővíz kiürült a tartályból. MWRC 2modell már LED és vízszintjelzővel is rendelkezik.

A Sequencer ikerszivattyúkat vezérlő készülék. Az igényeknek megfelelően váltakozva be- illetve kikapcsolja a szivattyúkat, ezzel növelve élettartamukat. A Sequencer 3 nevéből adódóan három szivattyút is képes vezérelni.

A nyomásérzékelős Sensopress közvetlen leolvasású elektronikus szintszabályozó és mérő, amely csapadékvíz, zsíros víz, szennyvíz, olaj, savas és lúgos kémhatású vezető folyadékoknál használható. Egy precíz nyomásérzékelő végzi a mérést és a szabályozást, ami a folyadékoszlop magasságának adatait elemzi.

A cosφ vezérlőszekrény a szivattyúmotor fáziseltolódásának értéke szerint szabályozza a szivattyút. A fáziseltolódás váltakozó áramnál jön létre, amikor a feszültség és az áram nem egyszerre indul a szivattyú indításakor. Ekkor fáziseltolódás jön létre. A fázis-eltolódási érték normális körülmények között 0.95 (ha a szivattyú folyadékot szív fel), azonban szárazon futás esetén ez az érték 0.4 körülire csökken. Ekkor a vezérlődoboz leállítja a szivattyút, és hibaüzenetet ír ki. Kapható LED lámpás és LCD kijelzős változatban is.

Szintszabályozás

Szintszabályozás

Szivattyúvezérlés

Szintszabályozás

A szivattyúvezérlők a szivattyú nyomását, áramfelvételét, fordulatszámát, a szállított folyadék térfogatáramát figyelik, és ezen értékek alapján vezérlik a szivattyút, így teszik kiegyensúlyozottá és energiatakarékossá a hidrofor rendszer működését. A nyomócsonkra szerelik rá ezeket a készülékeket a szivattyú és az első csapolóegység közé.

A Fluomac egy áramlásérzékelő, amely nyomáskülönbség függvényében elindítja a szivattyút, és leállítja, ha már nem érzékel áramlást a rendszerben, valamint véd a szárazon futás káros hatásaitól.

A Brio 2000-M család kitűnően alkalmas az áramlás és a nyomás ellenőrzésére az elektromos szivattyúval ellátott rendszerekben. A szivattyúra felszerelve garantálja annak tökéletes működését és védi az esetleges szárazon futástól.

Amikor a rendszerben lévő nyomás eléri a beállított minimum értéket, a Brio 2000-M elindítja a szivattyút. A leállítás akkor történik, amikor az áramlás elér egy nagyon minimális szintet. Szárazon futás miatti leálláskor kézi újraindítás szükséges. A Brio 2000 MT abban tér el, hogy rendelkezik egy időzítővel, ami 1 óra után megkísérli újraindítani a rendszert. Ha ez nem sikerül, 1 óra múlva újra próbálkozik, összesen 4-szer, ezután felhasználói beavatkozás szükséges.

A Brio 2000-M azt a szerepet tölti be, amelyet általában a nyomáskapcsoló, a hidrofor és a visszacsapó szelep együttesen, ezzel helyet spórolva meg. További előnye, hogy a karbantartásra fordítandó idő is nagymértékben csökken. Az 1″-os csőcsatlakozás lehetővé teszi a már meglévő rendszerek korszerűsítését.

A Super Simplex a nyomáscsökkenésre indítja el a szivattyút, és a készüléken áthaladó térfogatáram függvényében addig működteti, amíg a csapoló egység (pl.: kerti csap) nyitva van.

Ha elzártuk, akkor a nyomás megnő a rendszerben, a térfogatáram lecsökken, ennek hatására a SuperSimplex késleltetve leállítja a szivattyút, ami védi a kosütések (a folyadék gyors sebességváltozása) káros hatásaitól.

A SuperSimplex E védi a szivattyút a szárazon futástól, és 15 percenként újraindítja.

A Mito vezérli az elektromos szivattyú elindítását és leállítását a nyomás függvényében, szabályozza a fordulatszámát (feszültségváltoztatással). Háztartási felhasználásra lett kifejlesztve, ahol a fogyasztási igények rövid idejűek.

A Sirio, Sirio Entry, SirioX4, olyan frekvenciaváltós készülékek csoportja, amelyek figyelik a szivattyú indítási és leállási funkcióit, szabályozzák a működését, az áramlást, a nyomást figyelembe véve. Már elérhető nálunk a Sirio Entry XP, amely a Sirio Entry nagyobb teljesítményű változata.

A Sirio háromfázisú, a Sirio Entry egyfázisú szivattyúkhoz alkalmazható.A Sirio X4 négy Sirio vagy Sirio Entry összekapcsolását teszi lehetővé. Egy GSM kommunikátorral távfelügyelet is kialakítható.

A Brio Tank egy 0,4 l-es hidrofor tartállyal ellátott szivattyúvezérlő, amely nyomáskülönbség előfordulásánál elindítja a szivattyút, és leállítja, ha a vízáramlás megszűnik. Ha a szivattyú szárazon futna, leállítja, majd 1 óra múlva újraindítja, így óvja a szivattyút a szárazon futás kellemetlen hatásaitól.

Az újraindítások száma automatikusan négy, de terméktől függően lehet hat vagy nyolc is, de ezen felül manuális beavatkozás kell. A beépített hidrofor tartálynak köszönhetően a rendszerben kialakuló szivárgások miatti nyomáshullámokat kompenzálja.

A beépített nyomásmérővel ezek a szivárgások könnyebben megállapíthatóak, valamint a termék hátuljára még egy nyomásmérő beszerelhető, így az üzemi nyomás könnyebben mérhető. A Brio Tank ezen felül energiatakarékos; készenléti állapotban az energiafogyasztása kevesebb, mint 0,25 Watt.

A Brio Top képes a szivattyú automatikus elindítására és leállítására, hasonlóan a Brio 2000-hez. Szárazon futás elleni védelmet nyújt automatikus újraindítással. Digitális visszajelzést ad a nyomásról és a motor áramfelvételéről a kijelzőn, valamint működési állapot visszajelző LED-ekkel is el van látva (áramforrás, hiba, szivattyúműködés).

Digitális bemenetet biztosít az úszónak, távvezérlés kapcsolat is kialakítható. Motor-áramerősség védelmet is nyújt. Túlnyomás esetén leállítja a szivattyút. Fagyveszély elleni védelem: 4°C alatti környezeti hőmérséklet esetén elindítja a szivattyút, valamint megelőzi a szivattyú mechanikus részeinek beragadását.

A többi áramlásérzékelővel ellentétben a Brio Top két nyomásszint között is képes vezérelni egy szivattyút, ez esetben egy hidrofor tartály nélkülözhetetlen a rendszerben.

A HydroController három változatban kapható: 1-1 fázisú, 1-3 fázisú és  3-3 fázisú kivitelben (HydroController – Szivattyúmotor). A készülék egy frekvenciaváltó alapú elektronikus berendezés, amely ellenőrzi és vezérli a szivattyú indítási, működtetési és leállítási funkcióit. Víz (HCW),- és léghűtéssel (HCA) védi a forrósodás ellen a belső szerkezetet.

FIGYELEM!

Ha a Hydrocontroller és a szivattyú motorját összekötő elektromos kábel több, mint 10 méter, kapacitív hatás lép fel. Ennek következményeképpen a szivattyúvezérlő nem az előírtaknak megfelelően működik majd, és ez tönkre teheti a szivattyút. Éppen ezért egy ACL szűrő beépítése erősen ajánlott, amely ezeket a kapacitív hatásokat megszünteti. 

Szintszabályozás

Szintszabályozás

Nyomáskapcsolók

Szintszabályozás

A nyomáskapcsolók a szivattyú működését automatizálják különböző maximális és minimális nyomási értékeknek megfelelően, legyen szó töltési, vagy ürítési funkcióról. Ha a nyomás eléri az előre beállított bekapcsolási értéket (pl.: kinyitunk egy csapoló egységet, ezáltal lecsökken a nyomás), elindítja a szivattyút.

A szivattyú addig üzemel, amíg a rendszerben el nem éri a nyomás a kikapcsolási értéket, ekkor a kapcsoló elállítja a szivattyút. Ezen kívül számtalan  rendszerben alkalmazhatóak, legyen szó tüzivíz, fűtési, öntözési rendszerről.

A PM, PT kapcsolók beállított nyomásérték között kapcsolják a szivattyút ki és be. A membrán NBR gumiból készült benne, ezért ivóvízre használható.

A PM/5-3W és PM/5-2W nyomáskapcsolók nyomásmérővel, menetes csatlakozókkal biztosítanak egyszerű szerelési és ellenőrzési lehetőséget egy hidrofor rendszerben. A csatlakozókra szerelhető közvetlenül akár egy csapoló egység (pl.: kerti csap), hidrofor tartály, valamint a szivattyú nyomócsonkjára is közvetlen csatlakoztatható.

A PM/5-3W három 1” belső menetes csatlakozóval van ellátva, míg a PM/5-2W egy 1” belső és egy ½” külső menettel. Az NBR gumiból készült membrán alkalmassá teszi ivóvízrendszerekhez is.

Az LP/3 és LP/3-18 „fordított” nyomáskapcsoló a szivattyút védi a szárazon futás ellen. A készülék a nyomóoldalon helyezkedik el, és a minimum nyomás elérésekor kikapcsolja, maximális nyomásnál elindítja a szivattyút, de az indítás történhet manuálisan a tetején található piros RESET gombbal.

A VC100 vákuumkapcsoló szárazon futás nyújt védelmet a szivattyúnak. A kapcsolót a szívócsonkra kell rászerelni, és a szivattyú szívásakor keletkezett vákuumot figyeli. A rendszert manuálisan indíthatjuk a START kapcsolóval. Ezt követően vákuum keletkezik, és az érintkezők automatikusan összezárnak. A folyadék megszűnésével a vákuum is megszűnik, és a kapcsoló leállítja a szivattyút.

A PS egy váltókapcsolóval ellátott nyomáskapcsoló. Vezérlési feladatokra kiválóan alkalmazható a váltókapcsolónak köszönhetően, így például egy esetleges elektromos szivattyú meghibásodása esetén képes elindítani egy dízelmotoros szivattyút, megelőzve a vízhiányt. Különböző technológiai rendszerekhez alkalmazzák, mint például tüzivíz (sprinkler) rendszerek, ipari munkagépek hűtése, valamint épületek vízellátása.

A PMR és LPR biztonsági nyomáskapcsolók, fűtési rendszerekben védi a kazánt. A PMR modell a rendszer nyomásának növekedésére kikapcsolja a kazánt, és ezzel elkerülhetők az üzemzavarok.

Az LPR a beállított nyomás alatt kapcsol, így például szivárgások esetén nem fog ereszteni a rendszer. A kapcsolón található skála a könnyű beállítást és ellenőrzést teszi lehetővé.

A PMA és PTA kompresszorvezérlő nyomáskapcsolók. A beállított nyomásértékeknek megfelelően biztosítja a kompresszor indítását és leállását. A PMA/12RP és PTA/12RP modelleken már nyomáscsökkentő szelep is található. Mindkét készülék gombbal ki,- és bekapcsolható.

Minden termékhez találhat kiegészítőket (pl.: flexibilis bekötőcsövek, sárgaréz idomok, nyomásmérő órák, hidrofor tartályok, stb…)