Esővíz újrahasznosítás

A háztartások számára elengedhetetlen és nélkülözhetetlen a tiszta ivóvíz-rendszer használata. Az ivóvíz biztosítja számukra a személyes szükségletek kielégítését, mint a főzés, higiénia, szabadidő, stb…  Azonban  ezeknek az igényeknek több mint 50%-át meg lehet oldani az ivóvíz használata nélkül is.

vizhasznalas

Napjainkban az egyre növekvő vízdíjak és csökkenő vízkészlet miatt is érdemes egy alternatív vízforrást keresni, amely a környezetet se terheli.

Az egyik alternatív megoldás a kútból nyert víz, azonban ez nem mindenhol kivitelezhető. Nagy költségekkel, a talaj rombolásával jár, vagy egyszerűen tiltott, megoldhatatlan, esetleg nem áll rendelkezésünkre.
A másik alternatív megoldás az esővíz újrahasznosítás. Egy 100 m2 –es tetőfelületről 50 – 60 m3 esővíz is összegyűlik. Ezt egy tárolóba elvezetve hasznosítani lehet WC öblítésre, mosásra, kert öntözésére, stb…

A korszerű szűrők segítségével az esővíz tiszta és szagtalan lesz.

Az esővizet nem érdemes a csatornába ereszteni.
– Egyrészt a szennyvízhálózatok a lakossági szennyvíz számára van méretezve, és nagyobb esővíz bekerülése esetén a szennyvíz kiönthet. Ez kellemetlenségekkel jár. Továbbá a biológiai tisztítókban a terhelés ingadozásával a sok esővíz kiöntheti a tisztító baktériumokat. A visszaállításuk hetekig tart, és ez idő alatt szennyezettebb víz kerül ivóvizeinkbe.
– Másrészt  pazarlás, felhasználhatjuk sokféle célra.

Az esővíz ruhák tisztítására alkalmasabb, mivel lágy víz. Az esővízzel mosott ruhákhoz elég kevesebb mosószert adni, a ruhák puhábbak, illatosabbak lesznek tőle. Az esővíz nem tartalmaz meszet, kevesebb szappantól is felhabzik. Így növelhetjük a mosás hatékonyságát. A víz keménységét a benne oldódott kalcium és magnézium határozza meg. A kalcium fontos a csontok, fogak számára, és nélkülözhetetlen szerepe van a véralvadásban. Úgyszintén a magnézium, ami idegrendszer és az izomzat működésében játszik fontos szerepet. Ezek a fontos nyomelemek számunkra nélkülözhetetlenek, de melegítéssel kicsapódnak, és a mosógép alkatrészeit tönkre teheti. Az esővíz ezzel szemben lágy, így nem tartalmaz annyi kalciumot és magnéziumot

Kertünk öntözésére használjuk el a legtöbb vizet. A természetben a növények csapadékigénye 520 mm évente, amelyet az itthoni átlagos csapadékmennyiség (550 mm) fedez. Azonban növényeink aktív állapotban igénylik a legtöbb öntözést, amely április és november közé esik. Ekkor az átlagos csapadékmennyiség kb 300 mm. A hiányzó 220 mm-t egy esővíz-tároló rendszer bőven biztosítani tudja. Így kertjeinkben a szárazság elkerülhető magas vízdíjak nélkül.

A WC öblítését teljesen felesleges ivóvízből megoldani, valamint a kemény víz tönkreteheti a WC tartályban lévő alkatrészeket. Az esővíz használata öblítésre (szürkevíz) a legtakarékosabb mód mind a környezet, mind pénzspórolás szempontjából.

Egyéb célokra (autómosás, medencetöltés, tavak töltése) is célszerűbb esővizet használni, ha elegendő áll a rendelkezésünkre.

MWRC 1 rajz

Az esővizet földalatti tartályokban tároljuk. Az esővíz mennyiségének és a felhasználói igényeknek megfelelően egy szivattyú továbbítja a vizet a csapoló egységeknek.
A tartályba az ivóvíz-hálózatot is be kell vezetni, mivel (eső) vízhiány esetén pótolni kell a vízszintet. A tartály vízszintjét egy esővíz kontroller (MWRC) felügyeli/vezérli úszókapcsoló vagy szenzor segítségével, elektromos szelepekkel. Az úszókapcsoló vagy szenzor az esővíz minimális vízszintjét és az után töltött ivóvíz vízszintjét méri.
Ha megnyitunk egy csapoló egységet (például kinyitjuk a kerti csapot öntözéshez), akkor a szivattyúvezérlő (pl: SuperSimplex E) elindítja a szivattyút a nyomásesés miatt. Ekkor a szivattyú a tartályból felszívja az esővizet, amíg a csapoló egységet el nem zárjuk. Ha az esővíz szintje a minimum alá csökken, akkor az érzékelő bekapcsolja az ivóvíz-hálózatra rászerelt motoros szelepet, amely feltölti a tartály folyadékszintjét az esővíz minimum szintjéig. Ekkor az úszókapcsoló vagy szenzor jelet küld a kontrollernek, hogy a maximális utántöltési vízszintet elérte, és a motoros szelep elzárja a töltést az ivóvíz-hálózatról.

A tartályt hálózati vízről csak a minimális esővíz szintig töltjük fel, mindig legyen hely az esővíznek!

A csapadékvíz hasznosításával akár 50%-os ivóvíz megtakarítás is elérhető. Ezek a rendszerek átlagosan 5-6 év alatt térülnek meg. Egyes európai országok régióiban szabványszerűen elő van írva esővíz rendszerek kiépítése, valamint önkormányzatilag támogatva vannak.