• Címlap
  • Blog
  • Önfelszívó szivattyúk vezérlése úszókapcsolóval – 3. rész

Önfelszívó szivattyúk vezérlése úszókapcsolóval – 3. rész

szivattyuvezerles-uszokapcsoloval

Előző blogbejegyzésünkben egy hidrofor rendszert ismertettünk nyomáskapcsolóval, és hidrofor tartállyal. A hidrofor tartály alkalmazását minden esetben ajánljuk, mivel rendszerünk stabilabb lesz tőle.

Mostani bejegyzésünk az úszókapcsolóval vezérelt szivattyúkról szól. Az úszókapcsolók mechanikusan vezérlik a szivattyúnkat két előre meghatározott vízszint között. Köthetjük őket közvetlenül a szivattyúra, vagy vezérlőszekrényre is. Az elektromos bekötéstől függően végezhetnek töltési, vagy ürítési funkciót. A szabályozott közeg kémiai, fizikai tulajdonságaira való tekintettel minden fajta körülményhez külön-külön úszókapcsolókat fejlesztettek ki. Például a robbanásveszélyes közeghez az ATEX-es MAC5 úszókapcsoló áll a rendelkezésünkre, míg szennyvízhez a MAC3, kisebb helyekre a SMALL, stb…

 Működését tekintve nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb. A műanyag házon belül található egy mikrokapcsoló, amelyet egy műanyag kar kapcsol ki, vagy be. A műanyag kart egy fémgolyó vezérli pozíciótól függően. Amikor az úszókapcsoló a beállított vízszint tetején úszik (maximális vízszint), akkor a fémgolyó hátragurul, és a kart meglöki. Ennek hatására a kar bekapcsolja, vagy megszakítja a mikrokapcsolót, és a szivattyút elindítja, vagy leállítja annak függvényében, hogy töltési, vagy ürítési feladatot lát el a szivattyú. Ahogy az úszókapcsoló a vízszinttel ereszkedik, eléri a beállított minimum vízszintet. Ekkor a golyó visszagurul, és a kart feloldja, amely kikapcsolja, vagy bekapcsolja a mikrokapcsolót. Ennek hatására a szivattyú leáll vagy elindul, szintén funkciónak megfelelően.

Az úszókapcsoló üzembe helyezésekor érdemes a tartály, vagy a kút falához rögzíteni, valamint ellensúly használata is javasolt a rugalmas szintszabályozás érdekében. Ha az ellensúly és az úszókapcsoló között 4 m a távolság, a maximális és minimális folyadékszint között 8 m lesz a differencia az úszókapcsoló kilengése miatt.

Az úszókapcsolót közvetlen szivattyúra kötve a szivattyú motorhazánk megbontásával járna, amely komplikációkhoz vezethet (behatolás elleni védettség megszűnése, stb…). Éppen erre találták ki a SPINS átalakítót, így nem kell a szivattyú motorburkolatát megbontani. Csak csavarozza szét a SPINS-et, és az úszókapcsoló elektromos vezetékeit kösse be funkciónak (töltés / ürítés) megfelelően, és a szivattyú elektromos dugvilláját csatlakoztassa a SPINS konnektorjába. Majd a SPINS-t csatlakoztassa az áramforrásra, így a szivattyúnk közvetett módon egy úszókapcsolóval szabályozható.

spins-bekotes

onfelszivo-szivattyu-uszokapcsoloval

Hidrofor rendszer úszókapcsolóval, SPINS-en keresztül közvetve.

tovább ….