• Címlap
  • Blog
  • Önfelszívó szivattyúk vezérlése áramlásérzékelővel – 4. rész

Önfelszívó szivattyúk vezérlése áramlásérzékelővel – 4. rész

szivattyuvezerles-aramlaserzekelovelAz előző blogbejegyzésünk az úszókapcsolókkal vezérelt önfelszívó szivattyúkról szólt, amelyek két, előre meghatározott folyadékszint között üzemeltetik szivattyúnkat töltési, vagy ürítési funkciónak megfelelően. A most következő bejegyzés az áramlásérzékelőkről szól. 

Az áramlásérzékelőket gyakran összekeverik az áramláskapcsolóval. Az áramláskapcsoló a víz áramlásának függvényében (van-e, vagy nincs) indítja, és kapcsolja a szivattyút, míg egy áramlásérzékelő nyomásesésre indít, és az áramlás megszűnésére kapcsolja ki a szivattyút. Tehát az áramlásérzékelő a nyomáskapcsoló, és az áramláskapcsoló kombinációja. Segítségükkel helyettesíthetjük a nyomáskapcsoló és a hidrofor tartály szerepét a rendszerünkben.

Az áramlásérzékelők a hidrofor rendszer csőére szerelhetők, a nyomóoldali ágra, minimum 4 méterre a szivattyú nyomócsonkjától. Az elektromos bekötése ugyan az, mint egy nyomáskapcsoló esetén; a szivattyút rákötjük, majd az áramlásérzékelőt a hálózati áramforrásba csatlakoztatjuk. A szivattyú szabályozása mellett védelmet nyújtanak a szivattyúnak a szárazon futás ellen, valamint a SuperSimplex és a Brio Top automatikusan elindítja naponta legalább egyszer a szivattyút az alkatrészek berozsdásodásának elkerülése végett.

A Brio Top egy továbbfejlesztett változata a Brio termékcsalád áramláskapcsolóinak. Szárazon futás elleni védelem mellett megóvja a szivattyút a kosütés, túlnyomás, túláram, törpeáram és túlfeszültség káros hatásaitól, nem is beszélve a fagyvédelemről, amely automatikusan elindítja a szivattyút 30 percenként 15 másodpercre, amint a környezeti hőmérséklet 4 °C alá csökken. Digitális kijelzőfelülettel rendelkezik, amelyről a rendszer adatai és paraméterei könnyedén leolvashatók, és kétféle üzemmóddal rendelkezik:

P + F

Mint a sima áramlásérzékelő, nyomáscsökkenésre indítja be a szivattyút, és szabályozza a funkcióit addig, amíg a csapolóegységet el nem zárva megszűnik az áramlás.

P + P

Itt mint egy nyomáskapcsoló, a Brio Top egy nyomásesési értékre (Pminelindítja a szivattyút, és addig üzemelteti, amíg el nem zárjuk a csapolóegységet. Ekkor nem az áramlás megszűnésére, hanem a nyomásnövekedés miatt elért nyomási értékre (Pmaxleállítja a szivattyút. Ebben az üzemmódban egy hidrofor tartály elengedhetetlen. Csak ebben az üzemmódban üzemeltethetünk ikerszivattyús rendszert.

onfelszivo-szivattyu-aramlaserzekelovel

tovább ….