8 tipp a kút karbantartásához

kutkarbantartas

kút karbantartás

A kutakhoz általában nem jár használati utasítás. Ez rendben is van, mindaddig, amíg  valamilyen probléma fel nem üti a fejét. A probléma lehet vis maior (mint például a kút vizének apadása), de előfordulhat olyan eset is, amely megfelelő karbantartással elkerülhető. Ilyen esetben szinte mindig szakembert hívunk, aki súlyos költségek árán elhárítja a problémát. Pedig lehet, hogy fele annyi ráfordítással időt, pénzt, energiát spórolhattunk volna meg. Ennek elkerülése végett következik 8 tipp, amely segíthet a kút karbantartásában.

1. Soha ne próbáljuk önmagunk kijavítani a problémát

Először is, ha kutunkban problémát észlelünk, soha ne magunk kezdjük el kijavítani. A karbantartás és a javítás két eltérő dolog. Ha a probléma már bekövetkezett, mindenképpen hívjunk szakembert, aki megállapítja és elhárítja a fenn álló hibát. A probléma forrása lehet rajtunk kívül eső ok (pl a kút közelében a talaj szennyezettsége megnőtt, aszály, vagy ipari mértékű szivattyúzások zajlanak a környéken), vagy helytelen / elhanyagolt karbantartás következménye. Ha magunk látunk neki a probléma elhárításának, eszköz és szaktudás, illetve tapasztalat hiányában csak rontunk a helyzeten.

Továbbá, amint megnyitjuk a kút / akna fedelét, hogy nekilássunk a javításnak, nagy eséllyel baktériumokat, vagy egyéb szennyeződéseket juttatunk a kútvízbe. Rosszabb esetleg szerszámok, nagyobb kavicsok, törmelékek is belezuhanhatnak, amelyek fokozzák a szennyezést. Éppen ezért probléma esetén mindig forduljunk szakemberhez, aki megfelelő felszereléssel és szaktudással könnyedén és biztonságosan elhárítja a problémát.

2 . A megelőzés hosszútávú befektetés

Természetes emberi tulajdonság, hogy “fogunkhoz verjük a garast”. Nem gondolunk bele, hogy viszonylag kisebb ráfordítással nagyobb összeget spórolhatunk meg. De nem csak magáról a költségekről szól. Elvégre kutunk a tét, amelyet akár ivóvíz szivattyúzására is használhatunk. Kertünk öntözése, házunk vízellátása függhet tőle, ha egy megelőző karbantartást beiktatunk.

3. Készítsünk ellenőrzési listát

Karbantartás alkalmával nem árt a teendőket rendszerezni. Egy ilyen ellenőrzés során elsősorban négy fontos pontot kell megvizsgálni:

 1. A víz áramlásának és szintjének ellenőrzése
 2. Szivattyúmotor teljesítménye, felvett áram, feszültség mérése, elektromos bekötések ellenőrzése
 3. Hidrofor tartály, szivattyúvezérlők karbantartása, működésük ellenőrzése
 4. Általános vízminőség tesztelése (szagok, összetétel, stb…)

Második pontként ellenőrizzük, hogy mindezek megfelelnek a higiéniai, valamint a helyi előírásoknak (pl öntözéshez).

Harmadik pontként ellenőrizzük kútvizünket Coliform baktériumra és nitrátokra, és további, a helyi követelmények szerint előírt tesztekre,bevizsgálásokra.

Végül egy összesítés minden eredményről, beleértve a laboreredményeket is. A következő ellenőrzéskor viszonyíthatjuk az összesítéseket.

lista

karbantartási napló

4. Egyszerű kis karbantartások

Pár egyszerű kis karbantartási pont:

 • Sohase tartsunk kemikáliát a kút közelében, és ellenőrizzük helyes tárolásukat.
 • Havonta ellenőrizzük a kút / akna fedelét, nincs-e megsérülve, helyesen zár-e.
 • Ha tereprendezés folyik a kút körül, a kút teteje minimum fél méterre legyen a föld felszínétől. Alakítsunk ki lejtést a környékén.
 • Ha füvet nyírunk, ásunk a kút környékén, azt elővigyázatosan tegyük, mert megsérülhet a kút fala. Ez a kútvíz szennyezéséhez vezethet. Havat, leveleket ne halmozzunk fel a kút körül.
 • Az ellenőrzések eredményét mindig tartsuk biztonságos helyen.
 • Ha megváltoztatjuk a kút környékét, gondoljuk át, milyen hatással lesz a vízre. Szükség esetén konzultáljunk szakemberrel.
 • Miután a kút várható élettartama lejárt, hívjunk szakembert, hogy megfelelően lezárhassa régi kutunkat.

5. Csak engedéllyel rendelkező kútfúró kivitelezzen minden munkálatot

Csak hivatásos, engedéllyel rendelkező kútfúrónak engedje meg, hogy bárminemű munkát végezzen meglévő, valamint kialakításra kerülő kúton. Engedély nélküli, “kontárok” kárt okozhatnak a kútban. A hivatásos kútfúró ismérvei:

 • Rendelkezik hivatalos kútfúró engedéllyel, amelyet Önnek meg is mutat
 • A munkálatokról részletes műveleti naplót bocsájt ki
 • Megfelelő eszközökkel rendelkezik a munka végzéséhez
 • Ismeri a hatályban lévő jogszabályokat, tisztában van a terület adottságaival
 • Garanciát vállal a kútra
 • Számlát, vállalkozói szerződést bocsájt ki a munkálatokról

Ha szomszédaink rendelkeznek kúttal, érdemes megkérdezni, hogy nekik ki végezte a kútásást, kútfúrást, és hogy mi a véleményük a munkát végzett személyről. A kútfúró egy vállalkozói szerződést bocsájt ki a tervbeli munkálatokról, amely tartalmazza:

 • Felelősségi biztosítást a megrendelő és a munkavállaló részéről
 • A munkálatokat és a rájuk érvényes, hatályban lévőm jogszabályokat
 • A kút védőcsövének átmérőjét és vastagságát
 • A kút típusát és a víznyerés folyamatát
 • A perforáció típusát (ha szükséges)
 • A fertőtlenítés folyamatát
 • A tisztítás folyamatát felszínen, a talajban
 • A fúrás várható dátumát
 • Az anyagok, munkát végző személyek nevét
 • A kezdeti és a további munkák folyamatát
 • Tételesen felsorolt díjakat

6. Értsük meg a problémákat

Egy kút problémája esetén a legtöbben nem értik, mi lehet a probléma, és nem kérnek tanácsot szakembertől. Többfajta behatás okozhatja ugyan azon végeredményt. Például a kút hozamának csökkenését okozhatja a talajvíz apadása, vagy a kút védőcsövének sérülése. Szakemberrel együtt dolgozva ezek a problémák könnyedén és egyszerűen megoldhatóak anélkül, hogy tovább romlana a helyzet.

7. Nézzük meg, van-e régi kút a telkünkön

Ahol szomszédaink, a környéken élők kutat használnak, nagy valószínűséggel mi is találunk egy régi kutat telkünkön. Ezeket a kutakat el kell fedni, elzárni, több okból is.

Egyrészt egy sérült, befedetlen régi kúton keresztül könnyen szennyeződések juthatnak a talajvízbe, amely kiszivattyúzva kárt okozhat akár a szivattyúban, akár a rendszerben. Ha ivóvízre is használjuk a jelenlegi kutunkat, akkor fokozottabban ügyelni kell erre a jelenségre. A régi kutak fedele sérült lehet, így kisebb rovarok, rágcsálók beleeshetnek. Ha a habarcs, amellyel a régi kutakat szigetelték, megromlott, akkor potenciális szennyezésveszély áll fent. Továbbá a kézzel ásott kutakba akár emberek is beleeshetnek.

A leggyakoribb látható jelei egy régi kútnak:

 • Egy cső áll ki a földből
 • Kisebb épületek, amelyek szivattyúháznak néznek ki
 • Horpadás a talajon
 • Törmelékek (beton, fa, tégla, stb…) egy helyen

A régi kutakat csak szakképzet kútfúró zárhatja le. Mi magunk soha ne próbáljuk meg lezárni, betemetni. Csak a szakemberek rendelkeznek megfelelő eszközökkel ilyen feladatokhoz, akik kitisztítják, és speciális habarccsal eltömítik a régi kutat.

régi kút

régi kút

8. Mielőtt bevizsgáltatjuk a kút vizét, ellenőrizzük a kút tisztaságát

Gyakori hiba, hogy azt hisszük, hogy a kút tiszta vizet fog biztosítani anélkül, hogy ellenőriznénk magának a kútnak a tisztaságát. A talajvíz egy szennyezett kútból nyerve hamis eredményt fog adni, továbbá megfertőzheti bizonyos baktériumokkal a talaj alatti vízréteget. Kútfúró szakember meg tudja mondani, hogy szükséges-e egy anaerob baktérium, coliform baktérium, vagy egyéb teszt lefuttatása.

További jel a szennyezett kútra a homályos, zavaros víz, kevés vízhozam, kellemetlen íz és illat.

Sokan azt hiszik, klórral fertőtleníthetik kútjuk vizét. A klór csak akkor hatásos, ha a szennyeződést eltávolítjuk utána a vízből. A törmelékeket a kút aljáról kell eltávolítani, amit csak szakember végezhet.

kutfuro

kútfúró vizsgálat

Forrás: wellowner.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük