A kút vizének apadása

aszaly

A kútvíz apadása különféle okokból adódhat, és sokféleképpen hat kútvizünk mennyiségére. A következő GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) segítenek megérteni az apadással kapcsolatos problémákat, és orvosolják azokat.

Kútja “szárazon fut”?

Az olyan kutak, amelyek a talajvízszinthez közel épültek, gyakran “futnak szárazon” aszály idején, vagy amikor intenzív ipari szivattyúzás folyik a környéken. Ennek oka a következő: a talajvízszintet aszály idején nem táplálja megfelelő mennyiségű eső, így nem tud megfelelően újratöltődni, vagy az elszivattyúzott vízmennyiség meghaladja az esővízből befolyó, a talajvízszint fenntartásához szükséges mennyiséget. Erre a legjobb példa, amikor egy szívószállal egy teli pohár víz tetejét szívjuk; miután elfogyott a víz a tetejéről, már csak levegő szívunk, de a pohárban még mindig van víz.

szivoszal

Esőzés után milyen gyorsan áll helyre a vízszint a kútban?

A víz szintje szezonálisan fluktuál: a nedvesebb hónapokban emelkedik, a szárazokban pedig apad. Tehát a kút vízszintje nem fog egy esőzés után helyreállni. A sok kis esővíz lassan szivárog át a talajon keresztül, így töltve a talajvízszintet. Sekélyebb kutak vízszintje hamarabb visszatöltődik esővízből, viszont a mély kutak képesek átvészelni az aszályt, de ha mégis érinti, akkor rengeteg esővíz kell a visszatöltéséhez. Ez akár több hónapig is eltarthat, mire a vízszint helyreáll.

Mit kell tennem, ha aszály idején a kutamban leapad a vízszint?

A válasz kútja típusától függ. Az aszály rosszabb, mint általában? Előző aszály idején is hasonló volt a helyzet? Szomszédjának (ha van kútja) is hasonló vízszintet produkál? Észrevett a víz minőségében (íz, illat, szín) eltérő változást? Ezen kérdések megválaszolásával rájöhet, hogy a talajvízszint apadása, vagy az Ön kútjának hibájából adódik a probléma. A kút mélyítésével több, aszálykárnak ellenálló vízhez juthatunk. Azonban a kút mélyítésével sosem garantált nagyobb vízmennyiség. Kútjának átalakításával javíthatja hatásfokát. Egy másik technika, a hidraulikus törés segítségével javíthatjuk a víz áramlását. Az eljárás folyamata során magasnyomású vízzel utat törnek a kövek között. Egyeztessen egy képzett kútfúróval, hogy melyik lehetőséget tartja a legoptimálisabbnak.hidraulikus-tores

A közelében lévő, nagyobb, vagy ipari mértékű szivattyúzási munkálatok lehetnek kihatással a kutam vízszintjére?

Aszály idején egy nagyobb szivattyúzási munkálat, vagy munkálatok a talajvíz teljes kiszívásához vezethetnek. Ennek hatására a kút vízszintje a szivattyú szívóága alá eshet. A megoldás itt is a kút mélyítése.

ipari-meretu-szivattyuzas

Az aszály milyen hatással van a talajvíz minőségére?

Általánosan, az aszály nincs káros hatással a talajvízre. Ha Ön mélyebbre ás, hogy az aszály miatt több vizet tudjon kinyerni, akkor ásványokkal dúsabb vizet fog találni. Ez azért van, mert a talajrétegek alatt mélyebben fekvő víz hosszabb ideig pangott, és átvette az őt körülvevő kövek és ásványok karakterét, valamint összegyűlésekor a talajon átszivárogva több kőzettel érintkezett, amelyből mind kimosott valamilyen ásványt. Így akár minőségibb vízhez is juthat. Továbbá ezek a vizet kevésbé vannak szennyezve, mint a felszínhez közelebbi vízréteg, mivel a talajszennyezés kevésbé, vagy egyáltalán nem érinti.

Forrás: wellowner.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük