• Címlap
  • Blog
  • Úszókapcsolók működési elve, leírása

Úszókapcsolók működési elve, leírása

Úszókapcsolók


Ha Ön vizet zárt tartályból, ciszternából, ásott kútból nyeri egy szivattyú segítségével, mindenképp ajánlott egy úszókapcsoló beépítése. Több szempontot is figyelembe véve, az úszókapcsoló a következő feladatokat látja el:

  • védi a szivattyút a szárazon futás ellen
  • segítségével csak egy beállított vízmennyiség nyerhető ki a vízforrásból
  • bekötés szerint a szivattyú ürítő, és töltő funkciót is ellát

Az úszókapcsoló két vízszint között kapcsolja a szivattyút. Bekötés szerint töltheti, vagy ürítheti a tárolót, amiben szállítani kívánt folyadék található. A legmagasabb és legalacsonyabb vízszint mindig a kapcsolási pont. Bővebben a felépítésében olvashat erről a 2) pontban. Egyes úszókapcsolók speciálisan, kifejezetten alkalmazhatók egyedi helyzetekben. Ezek lehetnek:

  • Szennyvíz
  • Olajos, vagy sűrű víz
  • Nagy átmérőjű szilárd szennyeződéseket, törmelékeket tartalmazó folyadék
  • Kémiailag savas, lúgos (max. 10%-ot meghaladó oldat)

Nézzük is meg, hogyan is épülnek fel, mi alapján működnek. A leírásban az általunk forgalmazott úszókapcsolókat vesszük alapul.

1) A ház nem mérgező polipropilénből készült. A burkolatot vízhatlanul lezárják, amely IP68-as behatolás elleni védelmet biztosít (porral szemben teljes mértékben védett, víz alatt 1 méternél mélyebben is folyamatos üzemelést garantál). -10 °C és 60 °C fokos környezeti hőmérséklet között biztonságosan üzemel.

2) A készülék belsejében egy mikrokapcsoló található, amelyet egy kar kapcsol mechanikusan. A kart egy golyó löki meg, és tartja nyomva, vagy engedi fel. A golyó mozgását a billenés befolyásolja, azaz éppen hol áll a vízszinten az úszókapcsoló.

A mikrokapcsoló megszakította az áramkört, az úszókapcsoló ilyenkor a víz tetején lebeg – töltésre bekötve

A kar lenyomta a mikrokapcsolót, az áramkört zárt, az úszókapcsoló elérte a minimum szintet – töltésre bekötve

3) Végül az elektromos kábelek szigeteléséből is két félét biztosítunk: PVC és neopren. A neopren egy szintetikus gumi, amelyet az iparban előszeretettel használnak – sőt, egyes helyeken előírásszerűen alkalmaznak – hosszabbítók és egy egyéb vezetékek szigetelésére. Előnye a PVC-vel szemben, hogy a dilatációs együtthatója jobb, fizikai hatásoknak (gyűrődés, csavarodás, törés) pedig jobban ellenáll. Klóros közegben a PVC-ből (poli-vinil-klorid) a klór kioldódik, míg a neopren nem lép reakcióba a közeggel.

Végül a termékpaletta

Ahány tartály, ciszterna, kút, locsolási technika, annyi igény. Széles úszókapcsolóink készlete áll az Ön rendelkezésére, kielégítve minden lehetséges igényt. Bemutatjuk Önnek a leguniverzálisabbtól kezdve a legextrémebb igényekig úszókapcsolóinkat.

key-208x208

A KEY névre hallgató, általános felhasználásra tervezett úszókapcsoló a legtöbb háztartási igényt egytől egyig kielégíti. Lúgos és savas kémhatású folyadékokban maximum 10%-os koncentrációig ellenáll. Közvetlenül szivattyúra szerelve maximum 1,1 kW-ig vezérel. Kitűnő megoldás tartályok, ciszternák, medencék szintszabályozására.

mac3-208x208

MAC3, a MAC3 gyártó első úszókapcsolója. Az évek során folyamatos technológiai fejlesztéseken ment át. A mikrokapcsoló dupla vízvédő burkolatban helyezkedik el, amely lehetővé teszi ipari rendszerek, sűrűbb folyadékok szabályozására is.

small-208x208

A SMALL, ahogy neve is mutatja, szűk helyeken előszeretettel alkalmazott úszókapcsoló. Kompakt, praktikus megoldás víztelenítő szivattyúk, merülőszivattyúk esetén, sőt, néha fúrt kutakban is képes szabályozni és védeni a szivattyút.

uszokapcsolo-szennyvizre-mac5-thumb

MAC5 billenős úszókapcsolót kifejezetten olyan helyeken szeretik alkalmazni, ahol nagyobb törmelékek is jelen vannak, vagy éppen szennyvizet kell üríteni. Masszív, robusztus kivitelű, tőkesúllyal a belsejében. A MAC5-öt nem kell rögzíteni, hanem a folyadékba mártva a vízszint tetején lebeg. Ha a vízszint elkezd csökkenni, az úszókapcsoló a szintet követve úszik  a tetején, míg a minimum szintre billenve, bekötésnek megfelelően leállítja, vagy elindítja a szivattyút. Ipari célokra, szennyvíz szabályozására kitűnő megoldás.

robbanasbiztos-uszokapcsolo-max5-atex-208x208

MAC5 ATEX a “nagytestvére” a MAC5 billenős úszókapcsolónak. Robbanásveszélyes környezetekben tervezték szintszabályozásra. ATEX besorolás: II 3G Ex nC IIC T6 Gc. További információt a termék oldalán talál róla.

Kérdéseivel, igényeivel forduljon hozzánk bizalommal. Várjuk kommentjeit, visszajelzéseit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük