• Címlap
  • Blog
  • Úszókapcsoló – melyiket hol használjam?

Úszókapcsoló – melyiket hol használjam?

uszokapcsolo-mit-hova-tegyunk

Az úszókapcsolók – mint a legegyszerűbb vízszintszabályozó készülékek – szivattyúra kötve elindítják vagy leállítják a motorját. Hogy a szivattyú éppen ürít, vagy tölt egy víztárolót, az elektromos vezetékek bekötésétől függ. Ennek kivitelezését egy elektromos szakember kivitelezi. A szabályozás innentől egész egyszerű: lemérjük, hány méter vízszintet kell éppen kiüríteni, vagy feltölteni. Ennek méretét lemérjük az úszókapcsoló fejétől a kábelen, és a mért pont végét ellensúllyal ellátjuk. Ezután belehelyezzük a tartályba, ciszternába. Azonban a célnak megfelelő úszókapcsoló kiválasztása is függ pár tényezőtől. A mostani blogbejegyzésben erre térünk ki, hogy melyik úszókapcsoló melyik típusú folyadékokhoz alkalmazható, mire kell ügyelni a szerelésnél, a kábel kiválasztásánál, és még egyéb apróságokra, amelyek megkönnyíthetik az Ön helyzetét. Ha hozzászólásként megírja igényét, arra minél hamarabb válaszolunk.

Az úszókapcsoló belsejében egy mikrokapcsoló található. Ez a kapcsoló felel az áramkör zárásáért, vagy nyitásáért. Ha úgy kötjük be az úszókapcsolót, hogy alsó szinten nyisson, és magas szinten szakítson, akkor töltésről beszélünk. Az ürítési funkciót az ellenkező esetben látja el, ha a mikrokapcsoló magas szinten nyit, és alacsony szinten zár. Ezt egy elektromos szakember megfelelően kivitelezi. Azonban a mikrokapcsolónak is megvannak a sajátos tulajdonságai. Az úszókapcsoló burkolatán dombornyomásosan feltüntetik ezeket az értéket. Ehhez mérten kell a szivattyút választani. Két értéket adnak meg a legtöbb esetben. Például: 10(4) A. A 10 A váltakozó áram, 4 A pedig egyenáram esetén a mikrokapcsoló maximum terhelhetősége. Szinte mindig hálózatra kötjük a szivattyút, azaz a váltakozó áramot kell figyelembe venni.

Az alkalmazott úszókapcsoló függ a folyadék típusától is. A következő eseteket kell megvizsgálni:

  • A víz kémhatása
  • Tartalmaz-e darabos szennyeződéseket
  • A víz hőmérséklete
  • A víz helye

Kémhatás

Ha a víz erősen klóros, semmiképpen sem szabad PVC kábelszigetelésű úszókapcsolót használni. A PVC – poli-vinil-klorid – klórmolekulái ugyanis a klóros vízben kioldódnak. Ezért klórral fertőtlenített medencékben semmiképp sem ajánlatos PVC kábelszigetelésű úszókapcsolót alkalmazni. Ilyenkor azt a jelenséget tapasztaljuk, hogy végighúzva a markunkban a kábelt, elszínezi a tenyeret feketére.

Darabos szennyeződés

A darabos szennyeződések jelenléte a vízben gátolhatja az úszókapcsoló helyes működését. Hozzáértve a kapcsoló fejéhez, elmozdíthatja, átbillentheti azt, ami fals indításhoz vezet. Az úszókapcsoló bele is akadhat egy-egy kiálló részbe, ugyancsak rossz kapcsolásokhoz vezetve. Erre alkalmazzuk a billenős úszókapcsolót, amely egy ponton lebeg, és egy bizonyos szög elfordulása után billen csak át, működésbe hozva a mikrokapcsolót.

Hőmérséklet

Minden úszókapcsoló rendelkezik egy üzemi hőmérséklettel, amely felett már nem képes megfelelően ellátni a feladatát. Ilyen, magas hőmérsékletű folyadékokhoz speciálisan a MAC5 billenős úszókapcsoló egy speciális típusát alkalmazzák, amely maximum 90 °C hőmérsékletű, akár szennyezett vízben is megbízható működést garantál. Továbbá ha a folyadék maga, vagy tartalmaz robbanásveszélyes anyagot, arra speciálisan a MAC5 ATEX változata a megfelelő.

Helye

Ügyeljünk, hogy az úszókapcsoló tartályban, ciszternában, aknában elég hely van ahhoz, akadálymentesen tudjon lebegni. Kifejezetten szűk helyekre, mint például esővíz-összefolyókba érdemes a kis méretű úszókapcsolót alkalmazni, amely kényelmesen elfér, és nem ütközik falba működéskor.

Az úszókapcsoló mikrokapcsolóját és a szivattyút elektromos vezetékek kötik össze, amelyeket szigetelni kell. A kábel szigetelése a leggyakrabban PVC, vagy neopren. A neopren egy vulkanizált gumi, búvárruhákat is készítenek belőle. Ebből adódóan jó vízszigetelő, rugalmas, és jobban ellenáll az őt érő hatásoknak (napsütés, fizikai erőhatások).

Az ellensúlyt az úszókapcsoló kábelére kell felhúzni, amely egy fix lengési pontot ad neki. A kép a működését illusztrálja: az ellensúlyt felhelyezzük az úszókapcsoló kábelére. Folytonos vonal jelöli a legmagasabb, szaggatott a legalacsonyabb pontot. Ha az ellensúly és az úszókapcsoló között 10 méter távolság van, akkor a szabályozott vízszint ennek duplája, 20 méter lesz. Ellensúlyt alkalmazunk akkor, amikor az úszókapcsoló kábele túl hosszú, vagy szeretnénk gyakran állítani a szabályzott vízszint magasságán.

ellensuly

sárga négyzet – ellensúly kék kör – úszókapcsoló feje fekete vonal – úszókapcsoló kábele

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük