Téliesítés

 

Téliesítés

 

Hogy tavasszal ismét boldogan használhassa öntözőrendszerét, érdemes téliesíteni a csapokat, a szivattyút, a csőhálózatot. Ennek elmulasztása komoly károkat okozhat a rendszerbe, ami nemcsak hogy költséges, de sok időt, energiát emészt fel a javítása, sőt, egyes helyeken – ha az öntözőrendszer például a föld alatt van – a kert arculatának tönkretételével jár.

Hogy téliesítse a rendszert, a következőket kell tennie:

  • Zárja el a vízfőcsapot. A fővízcsapot – vagy téli csap – általában a föld alá helyezik körülbelül 80 cm-re, amely Magyarországon a fagyhatár. A fővízcsap így néz ki:

Vízf?csap

  • Zárjuk el az elektronikus vezérlőegységeket. Ha vannak szivattyúvezérlők (nyomáskapcsoló, frekvenciaváltó), akkor mindenképp áramtalanítsuk őket, és csak azután kezdjünk neki a következő lépésnek.
  • Nyissuk meg a kerti csapokat. Hagyjuk, hogy a víz kicsepegjen a csapokból, és hagyjuk nyitott állapotba egész télre. Nyissa meg a leeresztő-szelepeket, esetleg kompresszorral fújja ki a vizet. Érdemes időt szánni ilyenkor a rendszer épségének ellenőrzésére.
  • Ezután foglalkozzunk a szivattyúkkal. Ha az Ön rendszere búvárszivattyú által nyeri a vizet, abban az esetben áramtalanítsa, húzza ki, majd szerelje le a nyomóágat. Ilyenkor érdemes a szűrőt, a hálózati kábelt ellenőrizni a sérülések miatt. Ha önfelszívó szivattyúval dolgozik, akkor víztelenítse, majd szerelje le a vízhálózatról. A szivattyúkat fagymentes helyen kell tárolni a fagyos időszak alatt. Hadd teleljenek.

A téliesítés során ráakadhatunk a folyóévi tavasszal és nyáron használt kerti rendszerek, öntözőrendszerek egyes hibáira, így ha szükséges, a karbantartást és a javítást egy kalap alatt el is végezhetjük. Ez sokkal egyszerűbb, mint a következő év tavaszán, vagy nyarán.

Boldog kert, ami téliesítve volt

A szép kert a megfelelő ápolással keződik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük