Talajvíz

kutviz

 

A friss víz értéke világszerte rohamosan nő. Szükségünk is van rá, mert létszükségletünk alapját képezi. Nem csak az elegendő, tiszta ivóvíz, de a mezőgazdaságban az élelmiszerek öntözésére, tisztítására. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk a föld rétegei alatt folydogáló talajvízzel.

Talajvíznek nevezzük az eső, vagy egyéb helyekről (folyók, patakok) a föld alá beszivárgott vizet. A víz kitölti a talajban a talajrepedéseket, a kövek és a homok közötti réseket. Megújuló energiaforrás, mégis nagyban függ a környezeti behatásoktól (például: szárazság, esőzés, talajtípus, domborzat).

Mégis egy bőséges, természeti forrás. A Föld friss vízkészlete (beleértve a jéghegyeket is) 95 százalékban talajvíz. A friss víz olyan víz, amelynek alacsony a sótartalma (tehát nem tengervíz), azonban mégsem ivóvíz, sem szennyvíz. Ide tartozik az eső, a folyók vize, a jégtakarók olvadó vize.

A talajvíz a köveken, homokszemcséken át természetes módon szűrődik. Amin áthalad, azzal érintkezik is, ezért fokozottan ügyelni kell a talaj minőségére, szennyezettségére. A talajvizet háztartási, helyi, országos, és globális előírások védi a szennyezettség ellen.

Blog-Pic

A talajvíz keletkezése

A víz 3 fő utat tesz meg:

  1. A víz egy része elpárolog a föld felszínéről, vagy a növények gyökerei felszívják, és ily módon kerül a levegőbe.
  2. Egy része a földbe szivárog, ahol különböző repedéseken át szivárog. Annak egy része mélyebbre hatol, valamelyik része viszont visszatér a föld felszínére, ahol felszíni víz lesz belőle.
  3. A mélyre hatolt víz összegyűlik végül nagyobb tárolókban, vagy artézi kutakban.

A víz a talajon áthaladva ásványi anyagokat mos ki belőle. Ez adja meg a talajvíz kémiai tulajdonságát, és minőségét.

Egyes háztartásokban maga a kútból nyert talajvíz adja a legjobb minőségű vizet. A mélyre fúrt kutak mindig megújulnak, és még száraz idő esetén is stabil vízforrást biztosítanak.

Egy 2001-es felmérés szerint azok, akik rendelkeznek saját kúttal, 78 százalékuk jobban kedveli a kútjuk vizét, mint a palackozott, vagy a csapvizet. 88 százalékuk azt állította, hogy a kútvíz a legolcsóbb vízfogyasztási lehetőség számukra.

blue-flowing-water

Forrás: Wellowner.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük