• Címlap
  • Blog
  • Szivattyúvezérlés elektromos vezérlőszekrényekkel

Szivattyúvezérlés elektromos vezérlőszekrényekkel

Az elektronika fejlődésével új termékek jelentek meg a piac minden szegmensében, így a szivattyúvezérlés területén is. A hagyományos vezérlőszekrényeket felváltják az új technológiával gyártott, nyomtatott áramkörrel ellátott készülékek, amelyek több funkcióra képesek elődeiknél. Mi ezekből kínálunk széles körű választékot szivattyúvezérlésre, egy, vagy két szivattyús rendszerhez, töltési és ürítési funkcióra, egy,- és háromfázisú szivattyúmotorhoz is. A vezérlőszekrények lehetnek hőkioldósak, mikroprocesszorosak és cosφ figyelők.

Vezerloszekrenyek-blogbejegyzes

A hőkioldós vezérlőszekrények egy nyomás,- vagy úszókapcsoló, vagy szondák jelére indítják el a szivattyú motorját, és  túlmelegedés elleni védelmet is biztosítanak. Alkalmazhatjuk őket egy vagy két szivattyús rendszerben. Akár mindkét szivattyút is képes vezérelni, vagy mint rásegítő szivattyú, üzemeli az egyiket. A vezérlődoboz egy,- és háromfázisú motorhoz is elérhető. A kezelőfelület LED lámpákkal jelzi a szivattyú állapotát.

A mikroprocesszoros  vezérlőszekrények azonban ennél többre is képesek. A készülék amperometrikus védelmet nyújt a szivattyú motorjának, amelyet a belső elektromos áramkörön szabályozni is lehet egy potméterrel. A készüléket akár három funkcióra is fel lehet használni: ciszternák ürítése, rásegítő szivattyú vezérlése, valamint tartályok töltése.
A ciszternák ürítésére négy szintszabályozót eresztünk a folyadék alá a rásegítő szivattyúnak, és a szintszabályozásnak. Így állítva be a maximum és minimum vízszintet az első szivattyúnak, és a rásegítő szivattyút is vezéreljük, valamint egy a vészriasztót is, ha a szivattyúban üzemzavar lépne fel.
A rásegítő funkciónál két szintszabályozó vagy három szonda (1 közös és 2 a max. és min. vízszinthez) segítségével, valamint két nyomáskapcsolóval vezérlejük a szivattyúkat. Így a vízszintet bekalibrálhatjuk, és a nyomáskapcsolóval a rásegítő szivattyút vezérelhetjük nyomásesés hatására, így biztosítva a rendszer még jobb és hatékonyabb működését.
A tartályok töltésénél két úszókapcsolóra és három szondára lesz szükségünk. A tartályok között így biztosíthatjuk, hogy a vízszint mindig az igényeknek megfelelő legyen. A rendszerbe érdemes egy túlfolyót is beépíteni.

A cosφ vezérlőszekrények a motor fáziskésését figyelik. A fáziskésés (cosφ) a motor indításánál fellépő időkülönbség, amely a feszültség és az áram között jön létre. A vezérlőszekrény ezt érzékelve védi a motort a szárazon futás ellen. A cosφ kb. 0.9 körüli érték, ha a szivattyú folyadékot szív fel. Azonban ha a folyadék felszívása megszűnik, ez az érték 0.4 körülire csökken. Ekkor a készülék leállítja a szivattyút, így védve a túlmelegedéstől. A készülék öntanuló. Mivel a cosφ értéket figyeli, így semmilyen külső kapcsoló (nyomáskapcsoló, úszókapcsoló, szonda) nem szükséges. Ez előnyös lehet olyan kutakban vagy olyan körülmények között, ahol nem férne el egy ilyen kapcsoló. De ha Ön úgy kívánja, lehetőség van csatlakoztatni a vezérlőszekrényre külső szintszabályozót. Ezen kívül amperometrikus védelmet is nyújt a szivattyú motorjának. A cosφ vezérlőszekrény elérhető LED és LCD kijelzős változatban is.

Mindegyik termék IP 55-ös védettségi beosztásba tartozik, így biztosítva Önnek és a vezérlődoboznak védelmet a külső behatások ellen (víz fröccsenése, szennyeződések, stb…). A vezérlődobozok háza önkioltó műanyagból készültek, és CE minősítést kaptak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük