Szivattyú választása kúthoz

568-1

Miután a kút elkészült, neki is láthatunk kiépíteni a vízhálózatot az öntözéshez, a vízellátáshoz, és egyéb igények kielégítéséhez. A szivattyú, mint a rendszer “szíve”, látja el vízzel a hálózatot. Különböző felépítésű kutakhoz különböző felépítésű, működésű szivattyú szükséges. A rendszer méretezése nagyon fontos. Ha túlméretezzük, akkor a szerelvények hamar elkophatnak, szivárgások keletkezhetnek a rendszeren. Alulméretezés esetén a szivattyú nem képes minden csapolóegységet kiszolgálni. A rendszer méretezéséhez forduljon bizalommal hozzánk!

A háztartásban főként két szivattyút alkalmazunk kútvíz kinyerésére: önfelszívó szivattyút és búvárszivattyút.

Mikor alkalmazunk önfelszívó szivattyút?

Olyan csőkutakban, ahol a földfelszíntől kevesebb, mint 9 méter a statikus vízszint helyzete. Az önfelszívón szivattyúk vákuumot hoznak létre, amely kiemeli a vizet a kútból. Ezt a járókerék hozza létre, amely leküzdve az atmoszférikus nyomást, felszívja a vizet. A vákuum létrehozásához előtte fel kell tölteni a szivattyút.

Mikor alkalmazunk búvárszivattyút?

Búvárszivattyút a 9 méter statikus vízszintnél mélyebben fekvő kutakhoz használunk. Leggyakrabban fúrt kutaknál használjuk, mivel a fúrt kút a talaj mélyebb rétegeiből látja el a telket vízzel. A búvárszivattyút a víz alá telepítjük, a kút csövében leeresztve. A víz alatt a lapátok beszívják a vizet, és felnyomják a fogyasztókhoz. A búvárszivattyúkat úgy tervezik, hogy ne kelljen őket frekventáltan karban tartani.

Hova szállítja a vizet a szivattyú?

A leggyakoribb esetben a szivattyú a vizet egy nagy kapacitású hidrofor tartályba nyomja. A hidrofor tartály kapacitása a vízigényekhez igazodik. A tartály segít, hogy a szivattyú ne kapcsoljon be minden egyes alkalommal, amikor vízre van szükségünk.

Továbbá energiát spórolhat meg egy frekvenciaváltó beszerzésével. A frekvenciaváltó egy konstans nyomást biztosít a rendszernek a szivattyú fordulatszámának szabályozásával. Segítségével elhagyható a hidrofor tartály, és a szivattyú védelmet kap minden káros hatás ellen, mint pl a szárazon futás, hidraulikus sokk, kavitáció, túlfeszültség…

Forrás: wellowner.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük