• Címlap
  • Blog
  • Önfelszívó szivattyúk vezérlése elektronikus szondával – 6. rész

Önfelszívó szivattyúk vezérlése elektronikus szondával – 6. rész

szivattyuvezerles-elektronikus-szondaval

Eggyel előtti blogbejegyzésünk a frekvenciaváltóval vezérelt szivattyúk működését fejti ki. A 6. bejegyzés ebben a témakörben az elektronikus szondákkal vezérelt szivattyúkról szól, amely tartályok, ciszternák, mély kutak ürítéséhez, töltéséhez nyújt professzionális megoldást.

Az elektronikus szonda vezetőképes folyadékok szintjét szabályozza. Az elektronikus szonda a készülék, amely a szivattyút vezérli az érzékelő szonda segítségével. A folyadékba 3 db érzékelő szondát merítenek: egy maximum (magas) szint, egy minimum (alacsony) szint, és egy közös szonda. A maximum és a minimum szonda szabályozza a vízszintet, míg a közös szonda mindig a víz alatt tartózkodik. Ha az érzékelő szonda víz alatt van, az elektronikus szondában egy relé aktiválódik. Amint a folyadékszint lecsökken, és már nem lepi el a szondát, a relé kiold, amely vagy leállítja a szivattyút, vagy éppen elindítja, töltési, vagy ürítési funkciótól függően.

Szonda

Érzékelő szonda

Az elektronikus szonda a szivattyúra rákötve professzionális megoldás töltésre, vagy akár ürítésre. A szabályozni kívánt folyadékszint magassága könnyedén állítható az érzékelő szondák  vezetékének hosszúságával. Egyes elektronikus szondák akár egyszerre több funkciót is ellátnak, és egyes készülékek állítható szondaellenállással (0 – 100 kΩ-ig), időzítővel, és a töltési, vagy ürítési funkció váltásával is rendelkeznek.  A készülékek DIN sínre szerelhetőek, valamint trópusállóságuknak (magas hőmérsékletű, nedves környezetben is folyamatosan üzemelnek) köszönhetően a telepítésük nem körülményes. Az érzékelő szondák távolsága az elektronikus szondától akár 1000 m is lehet.

FIGYELEM!

Az elektronikus szondát nem szabad közvetlenül a szivattyú motorjára csatlakoztatni, mert a készülékben található relé nem képes a szivattyúmotor közvetlen meghajtására. Mindenképp egy vezérlőszekrényre csatlakoztassa, vagy iktasson be egy mágnesrelét a szivattyú és az elektronikus szonda csatlakozása közé.

onfelszivo-szivattyu-elektrnikus-szondaval2Amikor egy zárt tartályban szeretnénk vízszintet szabályozni, a szondák belógatása körülményesen, vagy éppen sehogy sem oldható meg. Erre is kínálunk megoldást: a szondatartót. Egy külső menetes oldalú tartó, amelybe 3 db, bármilyen elektromos vezető tárgyat (legegyszerűbb egy menetes szár, további nevén elektróda), amelyet a kívánt folyadékszintekhez mérten méretre szabva csak kell csavarni a furatokba, majd a kis csavarokkal az oldalán rögzíteni. A műanyag, külső menettel rögzíthetjük egy zárt tartály tetejére, de nyílt tartályokhoz is alkalmazható a szondatartó megfelelő rögzítéssel.

Szondatartó

Elektromos bekötésnél ügyelni kell, hogy a szintszabályozó készüléken a megfelelő csatlakozási pontokhoz legyenek bekötve az elektródák (elektromos vezető tárgy). Ez szintszabályozónként változó, ezért kérjük, olvassa el előtte a használati utasítást, és az elektromos bekötési rajzot.

szondatarto_rajz

Egy Z8-as elektronikus szonda szondatartóval

Az érzékelő szondák sokrétűek, és nem csak az elektronikus szondákhoz alkalmazhatóak. A MacNivel termék, amely egy tárolóban a folyadék szintjét jelzi ki, szintén érzékelő szondákkal vezérelt. Vezérlőszekrények is üzemelhetnek érzékelő szondákkal.