Kút tervezése, típusa

mielott-fejest-ugranank

Mielőtt fejest ugranánk a kútépítésbe telkünkön, nyaralónk, vagy lakóházunk környékén, mindenképpen legyünk tisztában a kút fajtáival, és alaposan tervezzük meg a szükséges lépéseket. Jelen bejegyzés mankóként szolgál az alapokkal kapcsolatban, de egy előzetes felmérés, tájékozódás, tervezés egy kútfúróval mindenképp kötelező.

Kútfajták

Manapság három-fajta kútról beszélünk, amelynek kialakítása megfelelő háztartási vízellátásra. Mind a háromból szivattyú segítségével nyerjük ki a talajvizet.

Fúrt kút

A fúrt kutakat speciális gépekkel, vagy fúrótornyokkal végzik. Akár 3 000 métert meghaladó mélységekben is ki lehet alakítani fúrt kutat. Így kinyerhetünk talajvizet, vagy tisztább, akár ivóvíz-minőségű rétegvizet. Ha laza szerkezetű anyagba fúrunk (pl. talaj), akkor a kutat mindenképpen egy köpennyel és szűrővel kell ellátni, és a rést a talaj és a köpeny közt kibélelni (mondjuk cementtel, betonnal, vagy habarccsal). Így óvjuk a kutat a felszínből beszivárgó szennyeződésektől, valamint a beomlástól. A szűrő az üledék felszívása ellen nyújt védelmet.

kutfuras

A fúrt kút nagy gépet és szakembereket igényel

Vert kút

Vert kút esetén egy perforált csövet vernek a földbe. A fúrt kúthoz képest csak a talajvíz-rétegből képes vizet nyerni, valamint sok esetben nincs védve a talajszennyezés ellen. Kisebb vízigényű telkek esetén ajánlott. Hazánkban sok helyen a talajviszonyok miatt kialakításuk lehetetlen. Kézi kialakítás esetén 9-12 méter is lehet, géppel akár 15 méter mélységig kivitelezhető.

Ásott kút

Az ásott kút a történelmi időkbe nyúlik vissza, amikor ősapáink még kézzel vagy lapáttal ástak a földbe, amíg az igényüknek megfelelő mennyiségű vizet nem találtak. Ezután a kút falát széles átmérőben téglával, kővel, vagy zsindellyel rakták körbe, hogy megvédjék a beomlás ellen. A tetejét fából, kőből, (manapság már betonból) készült tetővel fedték le. Az ásott kút vize nem tartalmazott sok finom szemcséjű homokot, agyagot, iszapot. Viszont a talajból beszivárgó szennyeződésektől alig volt védve, és aszály idején a kút vize nagyon, vagy szinte teljesen kiapadt.

asott-kut

Hagyományos, ásott kút

Tervezés

Ha már meglévő, vagy vásárlás alatt lévő telkünkben akarunk kutat fúrni, fontos előre megtervezni a vízigényét. Egy ház megfelelő minőségű vízhálózat nélkül igén kevés értékkel bír. Egy ilyenbe beleszaladni csak alapos tervezés nélkül lehetséges.

Első lépésként győződjünk meg róla, hogy a helyi hatóság engedélyezi-e a kút fúrását a telkünkön, valamint beszéljünk a kútfúró szakemberrel, hogy van-e szükség egyéb engedélyekre a kút kivitelezéséhez.

Kútfúrás közben feltárjuk a talajban található víz mennyiségét és minőségét. Teljesen száraz kutak nagyon ritkán fordulnak elő, azonban kevés vizet tartalmazóak annál inkább. Ennek oka lehet az évszakok miatti vízszint-ingadozás, vagy a környéken lévő telkek többi kútjának behatása, valamint a földrajzi viszonyok is meghatározzák egy-egy kút vízmennyiségét, és minőségét.

Ha a telken még nincs építmény, és egy második kutat is fúrni kell, akkor fennáll a lehetőség, hogy a telken kevés hely lesz. Ha olyan helyen szeretnénk kutat ásni, ahol már vízhálózat ki van építve, kérdezzünk meg egy kútfúró szakembert, aki tájékoztatást ad nekünk a kútfúrásról ebben az esetben.

A talaj anyaga, minősége befolyásolja, mennyi vizet tudunk kinyerni a kútból. Mielőtt nekilátnánk a telkünkön kutat fúrni, egy helybéli kútfúrótól tanácsot kérhetünk, aki megmondja, mennyi vizet lehet kinyerni a környéken. Szomszédainkkal is konzultálhatunk ez ügyben.

Elég víz: a következő használati események ellátásához megfelelő mennyiségű víz

 • Mindennapi használat: ivás, főzés, szürkevíz (mosás, fürdés, WC öblítés)
 • Szezonális munkák: locsolás, kocsimosás, medence töltés
 • Mezőgazdasági munkák: állatok itatása, termények öntözése
 • Tűzvédelem: ez egy speciális igény, amely ritkán függ a kúttól, de mégis úgy tervezzük meg a házat, hogy a sprinkler-rendszer a kútból nyerje a vizet.

A napi vízfogyasztás a leggyakrabb esetben is összesen napi 1-2 órát ölel fel, különféle mennyiségben és időben a ház különböző helyiségeiben (konyha, fürdőszoba, garázs). A kút vízhálózatát ezen helyiségek vízigénye szerint kell tervezni. A legjobb, ha a csúcsfogyasztásra tervezzük az egészet.

Tervezéskor 3 szempontot kell figyelembe venni:

 • Folyadékáramlás: a kút vizének folyamatos áramlása az igény szerint
 • A kút mérete: a kút átmérője és mélysége
 • Statikus vízszint: a kút vízszintje, amikor a szivattyú nem szívja

Egyes emberek még ennél is jobban kihasználják a talajréteg alatti vízmennyiséget; a talajvíz geotermikus energiáját felhasználva télen hűtik, nyáron hűtik a lakásukat. Ezt egy hőcserélővel oldják meg.

A kutat úgy kell kialakítani, hogy könnyen hozzáférhető legyen benne minden, egyszerű legyen a tisztítása, karbantartása. Biztosítani kell, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, mert károkat okozhatnak a szivattyúban, és a talajvízben is akár.

A következő távolságok betartása szükséges (a kútfejtől) a következő létesítményektől számítva, kivéve ha a helyi jogszabályok mást írnak elő:

 • Emésztőgödör (szennyvizet tárolva), 60 méter
 • Akna, latrina, szűrőágy, 15 méter
 • Lefolyócső, szennyvízelvezető-cső (KG), 15 méter
 • Acél-lefolyócső, 5 méter
 • Szivattyúház padlóösszefolyója, 1 méter
 • Telekhatár, 2 méter
 • Forgalmi út, 8 méter
 • Szeméttelep, 80 méter

Forrás: wellowner.org

Egy hozzászólás a(z) “Kút tervezése, típusa” bejegyzéshez

 1. érdeklődő

  És olyat lehet csinálni, hogy régi (vagy 40 éve) betömött kutat újra ‘kiásni’ és használatba venni?
  esetleg az ilyen kútnál az szomszéd háztól való 2 méter ha nincs meg mi a teendő?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük