Kút tervezése, típusa

mielott-fejest-ugranank

Mielőtt fejest ugranánk a kútépítésbe telkünkön, nyaralónk, vagy lakóházunk környékén, mindenképpen legyünk tisztában a kút fajtáival, és alaposan tervezzük meg a szükséges lépéseket. Jelen bejegyzés mankóként szolgál az alapokkal kapcsolatban, de egy előzetes felmérés, tájékozódás, tervezés egy kútfúróval mindenképp kötelező.

Kútfajták

Manapság három-fajta kútról beszélünk, amelynek kialakítása megfelelő háztartási vízellátásra. Mind a háromból szivattyú segítségével nyerjük ki a talajvizet.

Fúrt kút

A fúrt kutakat speciális gépekkel, vagy fúrótornyokkal végzik. Akár 3 000 métert meghaladó mélységekben is ki lehet alakítani fúrt kutat. Így kinyerhetünk talajvizet, vagy tisztább, akár ivóvíz-minőségű rétegvizet. Ha laza szerkezetű anyagba fúrunk (pl. talaj), akkor a kutat mindenképpen egy köpennyel és szűrővel kell ellátni, és a rést a talaj és a köpeny közt kibélelni (mondjuk cementtel, betonnal, vagy habarccsal). Így óvjuk a kutat a felszínből beszivárgó szennyeződésektől, valamint a beomlástól. A szűrő az üledék felszívása ellen nyújt védelmet.

kutfuras

A fúrt kút nagy gépet és szakembereket igényel

Vert kút

Vert kút esetén egy perforált csövet vernek a földbe. A fúrt kúthoz képest csak a talajvíz-rétegből képes vizet nyerni, valamint sok esetben nincs védve a talajszennyezés ellen. Kisebb vízigényű telkek esetén ajánlott. Hazánkban sok helyen a talajviszonyok miatt kialakításuk lehetetlen. Kézi kialakítás esetén 9-12 méter is lehet, géppel akár 15 méter mélységig kivitelezhető.

Ásott kút

Az ásott kút a történelmi időkbe nyúlik vissza, amikor ősapáink még kézzel vagy lapáttal ástak a földbe, amíg az igényüknek megfelelő mennyiségű vizet nem találtak. Ezután a kút falát széles átmérőben téglával, kővel, vagy zsindellyel rakták körbe, hogy megvédjék a beomlás ellen. A tetejét fából, kőből, (manapság már betonból) készült tetővel fedték le. Az ásott kút vize nem tartalmazott sok finom szemcséjű homokot, agyagot, iszapot. Viszont a talajból beszivárgó szennyeződésektől alig volt védve, és aszály idején a kút vize nagyon, vagy szinte teljesen kiapadt.

asott-kut

Hagyományos, ásott kút

Tervezés

Ha már meglévő, vagy vásárlás alatt lévő telkünkben akarunk kutat fúrni, fontos előre megtervezni a vízigényét. Egy ház megfelelő minőségű vízhálózat nélkül igén kevés értékkel bír. Egy ilyenbe beleszaladni csak alapos tervezés nélkül lehetséges.

Első lépésként győződjünk meg róla, hogy a helyi hatóság engedélyezi-e a kút fúrását a telkünkön, valamint beszéljünk a kútfúró szakemberrel, hogy van-e szükség egyéb engedélyekre a kút kivitelezéséhez.

Kútfúrás közben feltárjuk a talajban található víz mennyiségét és minőségét. Teljesen száraz kutak nagyon ritkán fordulnak elő, azonban kevés vizet tartalmazóak annál inkább. Ennek oka lehet az évszakok miatti vízszint-ingadozás, vagy a környéken lévő telkek többi kútjának behatása, valamint a földrajzi viszonyok is meghatározzák egy-egy kút vízmennyiségét, és minőségét.

Ha a telken még nincs építmény, és egy második kutat is fúrni kell, akkor fennáll a lehetőség, hogy a telken kevés hely lesz. Ha olyan helyen szeretnénk kutat ásni, ahol már vízhálózat ki van építve, kérdezzünk meg egy kútfúró szakembert, aki tájékoztatást ad nekünk a kútfúrásról ebben az esetben.

A talaj anyaga, minősége befolyásolja, mennyi vizet tudunk kinyerni a kútból. Mielőtt nekilátnánk a telkünkön kutat fúrni, egy helybéli kútfúrótól tanácsot kérhetünk, aki megmondja, mennyi vizet lehet kinyerni a környéken. Szomszédainkkal is konzultálhatunk ez ügyben.

Elég víz: a következő használati események ellátásához megfelelő mennyiségű víz

 • Mindennapi használat: ivás, főzés, szürkevíz (mosás, fürdés, WC öblítés)
 • Szezonális munkák: locsolás, kocsimosás, medence töltés
 • Mezőgazdasági munkák: állatok itatása, termények öntözése
 • Tűzvédelem: ez egy speciális igény, amely ritkán függ a kúttól, de mégis úgy tervezzük meg a házat, hogy a sprinkler-rendszer a kútból nyerje a vizet.

A napi vízfogyasztás a leggyakrabb esetben is összesen napi 1-2 órát ölel fel, különféle mennyiségben és időben a ház különböző helyiségeiben (konyha, fürdőszoba, garázs). A kút vízhálózatát ezen helyiségek vízigénye szerint kell tervezni. A legjobb, ha a csúcsfogyasztásra tervezzük az egészet.

Tervezéskor 3 szempontot kell figyelembe venni:

 • Folyadékáramlás: a kút vizének folyamatos áramlása az igény szerint
 • A kút mérete: a kút átmérője és mélysége
 • Statikus vízszint: a kút vízszintje, amikor a szivattyú nem szívja

Egyes emberek még ennél is jobban kihasználják a talajréteg alatti vízmennyiséget; a talajvíz geotermikus energiáját felhasználva télen hűtik, nyáron hűtik a lakásukat. Ezt egy hőcserélővel oldják meg.

A kutat úgy kell kialakítani, hogy könnyen hozzáférhető legyen benne minden, egyszerű legyen a tisztítása, karbantartása. Biztosítani kell, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, mert károkat okozhatnak a szivattyúban, és a talajvízben is akár.

A következő távolságok betartása szükséges (a kútfejtől) a következő létesítményektől számítva, kivéve ha a helyi jogszabályok mást írnak elő:

 • Emésztőgödör (szennyvizet tárolva), 60 méter
 • Akna, latrina, szűrőágy, 15 méter
 • Lefolyócső, szennyvízelvezető-cső (KG), 15 méter
 • Acél-lefolyócső, 5 méter
 • Szivattyúház padlóösszefolyója, 1 méter
 • Telekhatár, 2 méter
 • Forgalmi út, 8 méter
 • Szeméttelep, 80 méter

Forrás: wellowner.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük