• Címlap
 • Blog
 • HydroController – a legkorszerűbb szivattyúvezérlés

HydroController – a legkorszerűbb szivattyúvezérlés

Processed with VSCOcam

Sokszor említettük már a HydroControllert (továbbiakban HC), azonban részletesen nem írtunk róla sokat. Ezt pótolva összefoglaljuk, miért is olyan professzionális, széleskörűen alkalmazható, mégis felhasználóbarát a HydroController.

I. Mi is a HydroController?

A HC egy frekvenciaváltó, amelyet kifejezetten szivattyúkhoz gyártottak. A szivattyú motorját rácsatlakoztatva szabályozza a szivattyúmotor fordulatszámát. Ezt a hálózati frekvenciájának változtatásával teszi. A végeredmény: egy szivattyús rendszer stabil nyomással. Ez megnöveli a rendszer stabilitását, helyes működését, hosszú élettartamot biztosít a szivattyúnak. A nyomás, áramfelvétel, frekvencia igények szerint bármikor beállítható.

II. A HydroController típusai

A HC széleskörűen felhasználható, az igényeknek megfelelően választották ki a típusokat. Az Ön igényének megfelelően 3 tulajdonságot megkülönböztetve tevődik össze a megfelelő készülék. Ez a három tulajdonság:

 • Fázis (1 vagy 3 fázis, áramforrás, szivattyúmotor)
 • Szivattyúmotor teljesítménye, áramfelvétele
 • A HydroController hűtése

a) A fázisszám kiterjed az áramforrás fázisára, és a vezérelt szivattyúmotor fázisára. A kód így épül fel:

 • MM – egyfázisú áramforrás, egyfázisú szivattyúmotor
 • MT – egyfázisú áramforrás, háromfázisú szivattyúmotor
 • TT – háromfázisú áramforrás, háromfázisú szivattyúmotor

b) A szivattyú teljesítménye és áramfelvétele, amelyet a HC vezérelni képes.

c) A HC-t hűthetjük vízátfolyásos alapon, vagy léghűtéses módon. A vízhűtésest csőre, a léghűtésest falja szereljük. A vízhűtésesnél az átáramolt közeg fog hűteni, míg a léghűtéses a készüléken átáramló levegő. Mindkét hűtési módnál ügyeljünk, hogy az IP védettségnek megfelelő helyre szereljük.

III. A HydroController működése

Ha megtörtént a szerelés, villamos bekötés, kapcsoljuk be a HC-t. 2 másodperc múlva a LED kijelzőn megjelenik a telepítés. Ezt beállítva a HC neki is lát a szivattyú vezérlésének. A telepítésről többet megtudhat a használati utasításból, amit a készülékhez adunk.

Innentől kezdve amint a nyomás leesik a rendszerben, a HC elindítja a szivattyút, ha a beállított nyomási érték alá esett a rendszer nyomása. A kikapcsolás a kikapcsolási nyomásérték elérésekor történik. A vízhűtéses beépített nyomásérzékelővel, a léghűtéses nyomástávadóval érzékeli a rendszer nyomását.

IV. A HydroController előnyei

A HC a szivattyút szinte minden káros hatás ellen megvédi egy megfelelően méretezett és kivitelezett rendszerben, mechanikai,- és elektromos ártó hatásai ellen.

Mechanikai:

 • Hidraulikai sokk (kosütés)
 • Szárazon futás
 • Kavitáció
 • Fagyás, magas hőmérsékletű közeg
 • Lágy indítás,- és leállítás
 • Alacsony,- és túlnyomás

Elektromos:

 • Túlfeszültség, alacsony feszültség
 • Magas áram, alacsony áram
 • Áramszünet
 • Rövidzárlat

A lágy indítás és leállítás nagy előny. Az elektromos szivattyúk áramfelvétele bekapcsoláskor a legnagyobb, csúcsáram alakul ki. Lágy indítással ez az áramfelvétel fokozatos, és nem hat károsan a tekercselésekre. A lágy leállítás egy kis lefutási időt ad a motornak, így nem lesz a tengely nagyon leterhelve.

További előny még az egyszerű és gyors szerelés, valamint a felhasználóbarát kezelőfelület. Egyszerű adatleolvasás, és adatmódosítás.

Akár zónákra bontott öntözőrendszerek is használható egy SENSOPRESS készülék kiegészítőjével. Mivel a zónáknál a legtávolabbi nyomófejre kell méretezni, és ha csak az elsőt kell táplálni, akkor nagy energiaveszteség lépne fel. A SENSOPRESS segít zónákra bontani ezeket a részeket, és a HC-nek továbbítva minden zónára a neki megfelelő mennyiségű víz kerül csak. Ez jelentős energiamegtakarításhoz vezet.

Továbbá a HC-ból elérhető két típus is még a fentieket maguk alá vonva: egy STD és egy ADV. Az STD csak egy, az ADV akár 8 szivattyút is szabályozhat. Egy HC ADV és még 7 HC-t hálózatba kötve kialakítható egy hálózat, ahol az ADV mint vezér üzemel. Ez küldi a parancsot a többi alárendelt HC-nek. Akár GSM távvezérlés is kialakítható a HC-nek.

Ezen kívül a HC-re rácsatlakoztathatunk úszóm- és nyomáskapcsolót plusz bekapcsolási, vagy kikapcsolási kritériumot megadva. Nyomáskapcsoló és HC nem működhet egyszerre, a karbantartás alatt viszont hasznos egy nyomáskapcsoló.

Ezen kívül egy relé kimenetre egy, a már megvezérelt szivattyú tulajdonságaival azonos szivattyú ráköthető rásegítőként, amely fix fordulatszámon üzemel csak.

Összegezve a HydroController egy kifejezetten szivattyúra tervezett, professzionális frekvenciaválót, amely széles körben alkalmazható a háztartási vízellátástól az ipari létesítmények folyadékszállításáig. Növeli a szivattyú élettartamát, csökkenti az energiafogyasztást, jelentős összegeket, időt spórolva Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük