Házi vízművet a kertbe

Házi vízművet a kertbe

Házi vízművet a kertbe

Akik kerttel, nyaralóval, telekkel rendelkeznek, biztosan találkoztak a házi vízmű kifejezéssel. Akik most fúrtak kutat, mert kertjük gondozását onnan szeretnék megoldani, de nem tudják, milyen megoldást is kellene választaniuk, akkor mindenképp érdemes egy házi vízművet választaniuk. Ha pedig nem tudják, mi az, akkor a bejegyzés elolvasása után mindenre fény derül.

Akik még nem találkoztak vele, vagy hallották, de nem tudják, mi az a házi vízmű, a legjobban úgy érthetik meg, ahogy Laár András elmagyarázta az ülőgarnitúrát:

“Ülőgarnitúra. Az csak két fotel meg egy kanapé.”

A házi vízmű elsősorban egy szivattyúból áll, amely a kút vizének kinyerésére szolgál. A szivattyút igényeink szerint választjuk ki, például hogy hány liter/perces vízhozamra van szükségünk, valamint hány méterre kell a vizet elszállítani.

Áll egy hidrofor tartályból, amely 3 célt is szolgál:

  1. A szivattyút rászereljük, és biztos tartást ad, a rezgéseket elnyeli
  2. Vizet tárol. Ez leveszi a szivattyúról a sok fölösleges óránkénti bekapcsolást. Minden szivattyúnak van egy értéke, amely meghatározza a be/kikapcsolások számát egy órán belül.
  3. A rendszer nyomásingadozásait kompenzálja.

A hidrofor tartály belseje két részre osztott: áll egy levegővel töltött részből, és egy gumimembránból. Ahogy a szivattyú pumpálja a vizet a gumimembránba, elkezd tágulni, és összenyomja a levegőt. Az összesűrűsödött levegő nyomást képez. Amikor egy csapot kinyitunk, akkor ez a tartott nyomás elszáll, és kipréseli a gumimembránban található vizet.

A házi vízmű továbbá áll egy nyomáskapcsolóból. A nyomáskapcsoló automatizálja, és védi a szivattyút. Automatizálja, ha egy csap megnyitásakor a rendszer nyomása lecsökken egy bizonyos érték alá. Azon a bizonyos értéken a nyomáskapcsoló elindítja a szivattyút. A leállítás egy, a bekapcsolási nyomásnál nagyobb érték elérésekor történik, amikor vízigényünk megszűnt, és elzártuk a csapot. A hidrofor tartálynak itt is fontos szerepe van a szivattyú tehermentesítésével kapcsolatban: amíg a tartály nyomásából képes biztosítani a vizet, addig a nyomáskapcsoló nem érzékeli a nyomásesést. És szárazon futás esetén leállítja a szivattyút, ezzel védve a motort.

Utoljára pedig a manométert, azaz a nyomásmérő órát említem meg. Opcionálisan több nyomásmérő óra is beszerelhető a rendszerbe, például több ág vízellátásakor minden kör nyomásának figyelemmel követésére.

Házi vízművet kisebb kertekbe, telkekre ajánlunk. De egy komolyabb szűrőrendszerrel akár szürkevíz-hálózat is kialakítható vele, a vízdíjak csökkentésére. Kedvező árfekvésű, egyszerű rendszer, és az elemeit külön-külön megvásárolva, akár házilag is elkészíthető. Elhelyezhető aknákba, pincékbe, a környezet hatásaitól védett helyre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük