Házi vízmű

hazi-vizmu

Napjainkban a hálózati víz alapszükséglet, és megszokott. Ha egy pohár vizet szeretnénk inni, vagy mosogatni, fürdeni akarunk, csak megnyitjuk a csapot, és már jön is a kívánt hőmérsékletű és mennyiségű víz. Aki arra adja a fejét, hogy a nagyváros nyüzsgéséből kivonul egy kis időre a telekre, ott nagy eséllyel ilyen vízvételi lehetőség nem áll a rendelkezésére.

Ahol nincs kiépítve vízhálózat, de jó minőségű talajvíz található, ott mindenképp érdemes kutat ásni, és a vizet kinyerni. A jó minőségű víz önmagában is nagy kincs, megtérülő befektetés. A víz kinyerésére sokféle mód létezik, de mi most az elektromos szivattyús lehetőségeket taglaljuk. Ha a kútból megfelelően sikerül elszállítani a vizet, akkor egy komfortos, a hálózati vízhez hasonló rendszert hozhatunk létre, és kiélvezhetjük a telkek, nyaralók tulajdonságait kompromisszumok nélkül.

Köztudott, hogy 8 méternél magasabb vízszinthez önfelszívó szivattyút érdemes használni, 8 méter alatt meg csak búvárszivattyút.

Ha házunkba kiépítjük a rendszert, amelyet kútvízzel szeretnénk üzemeltetni, nem érdemes közvetlenül búvárszivattyúról ellátni. A búvárszivattyú hirtelen “kirántja” a kút vizét, amely a talaj mozgását eredményezheti, és homokot, kisebb törmelékeket moshat be a vízbe, amelyeket a szivattyú felszív. Az egyik megoldás, hogy egy használati tartályba töltjük a vizet búvárszivattyúval. A tartály lehet hidrofor tartály, ciszterna, és egyéb folyadék tárolására alkalmas edény. Kivitelezéskor ügyeljen az állóvíz elkerülésére. Ebből a tartályból adagoljuk a vizet igényeknek megfelelően.

A jobbik megoldás, amikor egy önfelszívó szivattyúval házi vízművet építünk. A házi vízmű tartalma:

  • önfelszívó szivattyú
  • hidrofor tartály
  • nyomáskapcsoló
  • nyomásmérő óra

A rendszer lényege, hogy a szivattyú vizet pumpál a hidrofor tartály gumimembránjába. A tartály egy bizonyos nyomást tart a benne lévő levegő összesűrítésével, és vízigény esetén nem a szivattyú fog a kútból vizet nyerni, hanem a tartály összesűrűsödött levegője nyomáseséskor kipréseli a membránból a folyadékot. A nyomásesés akkor következik be, ha megnyitunk egy csapot. Amint elfogy a víz, a nyomáskapcsoló érzékeli, hogy nincs a rendszerben elégséges nyomás, és elindítja a szivattyút. Amint a tartály újra megtelt vízzel, a nyomáskapcsoló leállítja a szivattyút.

Házi vízművünket üzemeltethetjük áramlásérzékelővel is, ilyenkor a nyomáskapcsoló és a hidrofor tartály elhanyagolható.

Elmondhatjuk, hogy a házi vízmű kiválóan alkalmas öntözésre, vízellátásra nyaralókban. A vízigény, kútban lévő vízmennyiség szerint választott rendszer akár otthon is megépíthető.

A blogban leírtak kivitelezése előtt tájékozódjon szakemberekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük