Áramlásérzékelő – kompakt megoldás

öntözés

Áramlásérzékelő – kompakt megoldás

Az áramlásérzékelő a házi vízmű kiváltására szolgáló készülék. Félreértés ne essék, a házi vízmű egy jól bevált rendszer, csakhogy adódnak korlátai, amelyekkel még a tervezés során számolnunk kell. Például, ha nincsen elegendő helyünk egy hidrofor tartálynak, vagy a vízigényünk amúgy is túl nagy, és a szivattyú sűrűn kapcsolna ki/be.

Ha a telkünkön a kút mélysége meghaladja a 10 méteres mélységet, és tudjuk, hogy vízfogyasztásunk nagyobb, mint amennyit a kút 10 méteres vízszintig képes biztosítani, akkor búvárszivattyúra van szükségünk.

Mivel az előreszerelt házi vízművek többsége önfelszívó szivattyú, ezért maximum 7 méterről képesek vizet felszívni. Ilyen esetben le vagyunk korlátozva. Búvárszivattyúval is lehetőségünk van házi vízművet összekötni, hogy egy tartályt feltöltünk vízzel, amely továbbá biztosítja a megfelelő vízmennyiséget, csakhogy egy ilyen esetben nagyobb tartályra van szükségünk. Ha aknába, pincébe szeretnénk tárolni a hidrofor tartályt, akkor helyet kell szorítani neki, ami nem minden esetben kivitelezhető. További problémát vet fel, ha kisebb hidrofor tartályt választunk, amely több feltöltés igényel, és így szivattyúnk sűrűn kapcsol be/ki. Ez károsítja a motort. Ha tudjuk, hogy folyamatos üzemelés mellett szivattyúnknak biztosítani kell vízmennyiséget, akkor a legmegfelelőbb készülék az áramlásérzékelő.

Az áramlásérzékelő –  ellentétben a nyomáskapcsolóval az áramlás megszűnésére kapcsolja ki a szivattyút. Tegyük fel, hogy öntözni szeretnénk. Ha kinyitjuk a kerti csapot, amire egy tömlőfejet helyezünk el, és arra egy locsolócsövet, akkor a zárt rendszer nyomása lecsökken. Csökkenéskor elér egy bizonyos értéket, amely az áramlásérzékelő bekapcsolási nyomásértéke. A készülék elindítja a szivattyút, és folyamatosan biztosítja a vizet a kútból. Ha elzárjuk a csapot, akkor a szivattyú még mindig üzemel. Ahogy nyomja a csővezetékben a vizet, úgy torlódik fel, és ezáltal szűnik meg az áramlása. Amint azt a szakaszt is elérte a feltorlódott víz, ahol az áramlásérzékelőt elhelyeztük, akkora a készülék leállítja a szivattyút. Teszi ezt szárazon futás esetén is, így a védelem is meg van oldva.

Az áramlásérzékelők továbbá automatikus újraindítással is rendelkeznek, amelyek egy adott időintervallumon belül beállított ciklusonként megkísérlik a szivattyú újraindítását. Elérhetőek LED lámpás, illetve digitális kijelzős formában.

Áramlásérzékelőt ajánlunk mindenkinek, akinek relatív hosszú ideig egy folyamatos, állandó vízmennyiséget kell biztosítania, vagy szeretné kiváltani régi hidrofor tartályát. Egy áramlásérzékelő a csőrendszerre szerelendő, bármilyen pozícióba, kis helyigényű, és a rászerelt nyomásmérő óra segítségével a rendszer nyomása nyomon követhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük