A nyomáskapcsolók

szivattyuvezerles-Nyomaskapcsolo-pm-pt

A nyomáskapcsolók szivattyúvezérlő készülékek, melyek két nyomástartomány között vezérlik a szivattyút. A szivattyús rendszerben zárt csapok esetén egy konstans nyomás jön létre. A csövek tele vannak vízzel, és a hidrofor tartályban is nyomás keletkezik. Amint megnyitunk egy csapot, vagy egyéb csapolóegységet, a víz elkezd folyni, vele együtt a nyomás is elszáll.

A nyomáskapcsoló két nyomásértéket figyel. Egy bekapcsolási, és egy kikapcsolási értéket. A bekapcsolási érték mindig alacsonyabb, mint a kikapcsolási. Kivétel a fordított nyomáskapcsoló. A fent olvasottakkal összevetve, ha a nyomás csökken a rendszerben, és elér egy bizonyos nyomásértéket, amely a bekapcsolási nyomás, akkor a nyomáskapcsoló elindítja a szivattyút. A szivattyú biztosítja a vizet mindaddig, amíg  csap nyitva van.

Ha a csapot elzárjuk, akkor a szivattyú még mindig biztosítja a vizet, de már nincs hova elfolyni, így a nyomás elkezd növekedni. Amint a növekvő nyomás elér egy bizonyos szintet, amely egyenlő a nyomáskapcsolón a kikapcsolási nyomással, akkor a nyomáskapcsoló kikapcsolja a szivattyút.

A működése, beszabályozása a következőképp történik

szivattyuvezerles-nyomaskapcsolo A készüléken belül két rugó található. A nagyobb rugó a bekapcsolási nyomásért felel, ezt megszorítva növelhetjük a kikapcsolási nyomás értékét. A kikapcsolási nyomásért, vagy a hiszterézis beszabályozásáért a kisebb rugó felel, ezt megszorítva növelhetjük a kikapcsolási nyomás értékét. A beszabályozás mindig a termékre vonatkozó értékeken belül történjen.

Hogyan kell beszabályozni? A nyomáskapcsoló tetején található műanyag csavar meglazításával a burkolatot leszedhetjük, így hozzáférhetünk a rugókhoz. A rugókat önszorító anya tartja feszültség alatt, amelyet egy 8-as villáskulccsal kell szabályozni.hogyan-kell-szetszedni-a-nyomaskapcsolot

Nyomáskapcsoló esetén kötelező egy hidrofor tartály beépítése a rendszerbe. A hidrofor tartály a rendszer nyomásának stabilizálásában van szerepe, erről a következő bejegyzésben lesz szó.

Nyomáskapcsolót alkalmazunk egyszerűbb kerti locsolásokhoz, házi vízművekhez, tűzívíz-rendszerekhez, stb…

A nyomáskapcsolóval szivattyúnkat védjük a szárazon futás ellen, valamint automatizáljuk az öntözési folyamatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük